Annons

Lokal framgång för Piratpartiet

Piratpartiets och Folkpartiets framgångar i Trelleborg gläder de lokala företrädarna. Samtidigt backade Socialdemokraterna. Sten Björk (S) menar att de unga gjort revolt.
Trelleborg • Publicerad 5 juni 2009

"Inte omöjligt att något byggs upp"

Piratpartiet tog 7,1 procent av rösterna i valet, enligt de preliminära siffrorna. Det räcker till två platser i Europaparlamentet.

Annons

Ted Engberg som är ansvarig för Piratpartiets arbete i Trelleborg gläds åt framgången och de 6,2 procenten på hemmaplan. Men han betonar att han bara är en funktionär som inte är särskilt insatt. Några planer på att ställa upp i kommunvalet finns inte.

– Jag tror inte att det finns ett så stort engagemang i Trelleborg när det gäller Piratpartiet. Men det är väl inte omöjligt att något byggs upp.

"De unga har gjort revolt"

I Trelleborg gick Socialdemokraterna bakåt jämfört med förra EU-valet. Fallet är 5,5 procentenheter till 28,9 procent, enligt de preliminära siffrorna.

– Samtidigt i förhållande till Skåne och riksplanet så har vi en högre andel i Trelleborg, säger Sten Björk, Socialdemokraternas ordförande i Trelleborg.

Receptet för att locka fler väljare stavas föryngring tror Sten Björk.

– De unga har gjort revolt mot de etablerade partierna. Piratpartiet har nått en inte oföraktlig framgång, säger Sten Björk.

"Marit-effekten bedrar"

– Man skulle gärna vilja kunna slå fast att det beror på de insatser vi gjort lokalt. Men det är Marit-effekten som bedrar, även om det lokala arbetet säkert haft viss betydelse, säger Lars Hemzelius, Folkpartiets ordförande i Trelleborg.

Partiet tog ett extra mandat och har nu tre representanter i EU-parlamentet. Lokalt fick Folkpartiet 12,5 procent av rösterna enligt de preliminära siffrorna, en ökning med 5,6 procent.

Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons