Annons

Lokal för hemvårdare är för trång

13 personer som samsas om ett utrymme på 75 kvadratmeter och en toalett. Så är situationen för hemtjänsten i östra Trelleborg och nu får kommunen kritik av Arbetsmiljöverket.
Trelleborg • Publicerad 17 december 2012

Det var vid en inspektion den siste oktober som Arbetsmiljöverket reagerade på de trånga lokalerna.

Enligt rapporten från inspektionen har personalen svårt att kommunicera, prata kring arbetets innehåll och prata i telefon. Det kan också vara problem att prata om sekretessbelagda ärenden.

Annons

"Det är trångt och stressande för personalen", skriver Arbetsmiljöverket i rapporten.

Enhetschefen Mikael Karlsson håller med om kritiken. Han har själv sin arbetsplats i lokalen tillsammans med en samordnare. Dessutom är lokalen hemvist för elva hemvårdare, när de inte är ute hos vårdtagarna.

– Hemvårdarna är bara här på morgonen och när de har raster. Men det är ändå bara en trerumslägenhet och inte alls optimalt. Vi har letat efter ny lokal under tre års tid, säger Mikael Karlsson.

I sin rapport kräver Arbetsmiljöverket att kommunen ska kartlägga alla de brister och risker som finns i lokalen och bedöma ifall den är lämplig för verksamheten och dem som jobbar där.

Enligt Mikael Karlsson kan en ny, dubbelt så stor, lokal vara på gång.

– Det är inte helt klart, men vi hittat en annan lokal som vi hoppas på. Den ligger inte i samma område, men i de östra delarna. Det är inte lätt att hitta lokal, vi vill ju gärna ligga i det område vi betjänar, säger Mikael Karlsson.

Arbetsmiljöverket riktar också kritik mot kommunen för att man låter personalen själv göra riskbedömningar i vårdtagarnas hem, utan att varken skyddsombud eller arbetsgivare är närvarande.

Personalen har inte tillräckliga kunskaper för att göra riskbedömningar på egen hand, skriver Arbetsmiljöverket och kräver att personalen får lämplig utbildning.

Enligt Mikael Karlsson är även de bristerna på väg att rättas till.

– För tillfället går alla enhetschefer och skyddsombud en utbildning i arbetsmiljö. Så småningom ska all personal också få utbildning i det, säger han.

Martin Falkenby
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons