Lokal fjärrvärme billigast i Skåne

Trelleborgs fjärrvärme är billigast i Skåne, bara drygt hälften av priset i Bjuv. Trelleborgs är det positiva exemplet när Fastighetsägarna Syd vill diskutera fjärrvärmepriser.
Trelleborg • Publicerad 22 november 2004

I Trelleborg kostar fjärrvärmen knappt 90 kronor kvadratmetern. I Malmö och Lund omkring 130 kronor kvadratmetern och i Bjuv, som är dyrast i Skåne, nästan 160 kronor.

I en inbjudan till ett seminarium om fjärrvärmekostnaderna argumenterar Fastighetsägarna Syd för en ökad konkurrens på fjärrvärmemarknaden samtidigt som man konstaterar att Trelleborg, som driver värmeverket i förvaltningsform, har det lägsta priset.

Fjärrvärmenätet är från början av 90-talet och byggs fortfarande ut. Så investeringarna är inte avskrivna ännu. Bland annat finns planer på fjärrvärme till det nya bostadsområdet på Stavstens udde. Framför allt är det flerfamiljshus som är aktuella eftersom investeringskostnaderna är höga.

I stället är det de låga produktionskostnaderna som bestämmer konsumentpriset i Trelleborg. Värme tas ur avloppsvatten med värmepump och deponigas köps av Sysav. Det täcker i stort sett hela Trelleborgs behov av fjärrvärme.

Det är än så länge bara en liten del av Trelleborg som försörjs med fjärrvärme. Varje år produceras omkring 8000 megawattimmar. En ordinär villa drar 20 megawattimmar per år. Fjärrvärmen i Trelleborg skulle alltså kunna försörja omkring 400 villor.

För att hålla nere kostnaderna krävs det en relativt tät stad för att fjärrvärmen ska fungera optimalt. Stora system är dyra och de kostnaderna ska kunderna stå för.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.