Annons

Lokal app ska ge stöd mot stress

Det senaste halvåret har KBT-terapeuten och mindfulnessinstruktören Alexandra Palmblad ägnat en stor del av sin tid åt appen Pausa medvetet. Den 27 juni släpptes den äntligen i app-store.
Trelleborg • Publicerad 7 juli 2019 • Uppdaterad 8 juli 2019
Appen Pausa medvetet ska få oss att stanna upp och vara i nuet.Foto: Tomas Nyberg

– När människor drabbas av stress får de ofta vänta på hjälp. Jag vill erbjuda en kostnadsfri app som ett första stöd när man inte vet vad man ska göra, förklarar Alexandra Palmblad.

Hon beskriver sin app som en guide till ökad acceptans. Ett mål som kan kännas fjärran och svårt att nå för den som är mitt uppe i vardagsstress eller utmattning.

Annons

– Där har jag velat bidra.

Hon har arbetat intensivt med appen de senaste sex månaderna, men bakom Pausa medvetet ligger närmare 20 års arbete med KBT- och mindfulnessmetoder.

– Det har varit ett långt förlopp och för mig känns det stort. Därför hade jag en releasefest samma dag som appen släpptes, för att hedra arbetet jag lagt ner, förklarar Alexandra.

Med sin app vill hon skapa en medvetenhet kring behovet av återhämtning. Visst tar vi pauser, men kanske inte så medvetna sådana. I stället sitter vi och flippar på våra telefoner eller dricker kaffe. Det är sällan vi tar oss tid att bara vara i vår kropp, se våra behov och tillåter oss att vila, återhämta oss och ta hand om oss själva, menar Alexandra.

– Det handlar om att skifta fokus och vara i upplevelsen av sig själv, men dig själv. Det kan man göra var som helst.

Alexandra Palmblad har skapat den kostnadsfria appen Pausa Medvetet.Foto: Tomas Nyberg

Under några år har Alexandra Palmblad funderat över vilka övningar hon vill ha med och hur de ska presenteras. Resultatet blev elva filer som presenteras både på svenska och engelska. Hon har varit mån om att både nybörjare och vana mindfulnessutövare ska ha glädje av appen. Första dygnet laddades den ner av 150 användare.

– Trelleborgaren Martin Malmgren har hjälpt mig att skapa appen och ljudfilerna är inspelade i Likesmusikern Ulf Sjöstedts fina studio här i Trelleborg. Jag har haft stort stöd av mina mentorer och handledare Katarina Lundblad inom mindfulness och Björn Gustafsson inom KBT. De har varit oerhört viktiga för mig länge och de har fått mig att våga göra det här, säger Alexandra Palmblad.

I jakten på att hitta den perfekta bilden för att symbolisera appen har hon gått igenom tusentals foton av blommor tagna av brodern Johan Tötterström. Plötsligt insåg Alexandra Palmblad att den fanns på en tavla hemma i vardagsrummet.

– Det är min bror som tagit den bilden också som vi har låtit förstora. Det är en rosa blomma som känns helt rätt. Jag är mycket nöjd med alltihop, konstaterar Alexandra Palmblad.

Nilla OlssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons