Ljuva toner på Norra kyrkogården

Många gick till Norra kyrkogården för att hedra släktingar och väner som gått bort.
Trelleborg • Publicerad 3 november 2007
Ilonka Kató, Hampus Fredriksson och Etel Fredriksson kämpade med ljusen på alla helgons dag. Bild: Tomas Nyberg
Ilonka Kató, Hampus Fredriksson och Etel Fredriksson kämpade med ljusen på alla helgons dag. Bild: Tomas NybergFoto: 

- Nu brinner ljuset. Nej, det släktes! suckar Etel Fredriksson.

Hon försöker tända ljus vid minneslunden i Norra kyrkogården men hindras gång på gång av den hårda vinden.

Många besökte kyrkogården under lördagen för att tända ljus på gravar och vid minneslunden. Stämningen var fridfull och kyrkogården vackert smyckad med blommor. I kapellet bjöds besökarna på musik under eftermiddagen. Utanför ställde Trelleborgs musikkår upp sig och spelade lugna melodier som "Sorgen och glädjen", "Värmlandsvisan" och "Noctune" av Evert Taube.

- Jag kommer hit varje år på Alla helgons dag. Vår familj har många släktingar i Jugoslavien som gått bort. Eftersom vi inte har en grav att gå till här i Sverige så tänder vi ljus vid minneslunden i stället, säger Etel Fredriksson.

Detta år är det första gången sonen Hampus Fredriksson, sju år, följer med sin mamma. Han har stannat hemma de andra åren.

- Jag var rädd för zombies. Men nu är jag inte rädd längre. Det är ju bara på låtsas och jag bestämmer mig för att inte tänka på det, säger han glatt och hjälper till att tända ljusen för tionde gången.

Sofia Bergström

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.