Annons

Ljusfest avslutade julvecka

Hela Trelleborgen var full av marschaller på söndagseftermiddagen. I en ljusfest möttes vikingatida traditioner med en medeltidsutställning, sång och vaxljustillverkning.
Trelleborg • Publicerad 6 december 2009
Foto: 
Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. Trelleborgens ljusfest var avslutningen på julveckan som de andra dagarna hållit till nere på Rådhustorget. På borgen kunde besökarna rulla sina egna vaxljus, testa ett gjuta i tenn eller lyssna på en saga i långhuset. Per Andersson som för dagen iklätt sig rollen som vikingatida präst, eller gode, berättade om midvinterblot.

– Fyra gånger om året hade vikingarna en offerfest, ett blot. På midvinterblot som ägde rum när det var som mörkast på året offrade man till Frej som är ljusbringaren. Man tackar honom för året som varit och önskar inför det som ska komma, säger han.

De trelleborgare som ville fick också testa att vara med på blot.

Niklas Lundell
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons