Annons

Ljungman vill ha sex filer på överbelastad motorväg

Utbyggnaden av Trelleborg i allmänhet och hamnen i synnerhet kan göra att påfrestningarna på E 6 blir för stora. Det befarar Vellinges kommunalråd Lars-Ingvar Ljungman (M).
Trelleborg • Publicerad 12 december 2009

TRELLEBORG/VELLINGE. I ett yttrande över Trelleborgs kommuns översiktsplan förordar Ljungman att E6 norr om Vellinge byggs om till sex filer för att klara den ökade belastningen från bland annat hamnen.

– Vi inser givetvis den betydelse Trelleborgs hamn har för hela Sverige, samtidigt är E6 mycket hårt belastad ända till Helsingborg. Om trafiken fortsätter att öka så kommer det att bli problem, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Annons

Även trafiken västerut från E 6 riskerar att bli intensivare de närmaste åren. En motorvägsavfart med pendlarparkering vid Skegrie kommer att öka trafiken på vägen mot Kämpinge, skriver Vellinge i sitt yttrande. En utbyggnad av Maglarps strand med 1 000 bostäder sätter också en högre press på kustvägen mellan Höllviken och Trelleborg.

– Vi vill inte peka finger åt Trelleborg och ska inte kasta sten i glashus. Vi bygger ju också ut i vår kommun, bland annat i Rängs Sand. Men trafiken är ett viktigt gemensamt problem, och det gäller att påtala det, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Trelleborgs kommunalråd Ulf Bingsgård (M) håller med sin kollega i Vellinge och menar att gemensamma frågor som trafiken borde diskuteras gemensamt.

– När kommunerna själva planerar sina utbyggnader finns det en risk att man tappar helheten. Men samtidigt har vi ju kommunalt självstyre, säger han.

Thomas Erlandsson, Vägverkets vägdirektör i Region Skåne, anser att sex permanenta filer på E 6 knappast är realistiskt i nuläget. Däremot tittar man på en lösning som används i Holland och Tyskland, där man har möjligheten att använda vägrenen med sänkt hastighet under trafikintensiva tider på dygnet. Detta kräver dock mer övervakning av vägarna.

Det finns enligt Thomas Erlandsson ingen risk att den kommande motorvägen mellan Trelleborg och Vellinge blir överbelastad.

– Den kommer att klara sig med fyra filer under lång tid framöver.

Johan Silfversten Bergman
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons