Annons

Ljög om förorenat vatten

Dagsböter för falsklarm. Det blev domen för den man som förorenade sitt kranvatten och sedan larmade kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning.
Trelleborg • Publicerad 6 april 2005

Hela historien har sin bakgrund i den "vattenskandal" som drabbade Västra Vemmerlöv 1999. Då svämmade avloppsvatten över och förorenade dricksvattnet för att stort antal fastigheter.

Känslorna svallade höga och olika påståenden om pågående förorening av vattnet luftades. Åtminstone bland en del Vemmerlövsbor var förtroendet lågt och när kommunen införde ett vattenkontrollprogram var det många som inte ville delta. De trodde att kommunens representanter skulle ljuga ifall vattnet visade sig vara dåligt.

Annons

Inför tingsrätten hävdade den åtalade att han haft som syfte att återupprätta förtroendet för kommunen samtidigt som han själv kunde kontrollera om miljötjänstemännen skötte sitt arbete.

Alltså skruvade han av sin kran och lade den i förorenat vatten. Sedan spolade han vatten genom kranen och lät miljö- och hälsoskyddsförvaltningen ta prov på kranvattnet. Bakterietillväxten i vattenprovet var imponerande och tjänstemän skickades ut för att ta snabbprover i hela området. En åtgärdsgrupp kallades in och man började förbereda hur Kommunal teknik skulle kunna förse invånarna i området med vatten. Man övervägde också att gå ut via radio och varna befolkningen att de skulle koka vattnet innan det användes.

Enligt egen uppgift tänkte den åtalade ta kontakt med kommunen efter två dagar för att berätta att provet var förfalskat. Han trodde att provtagningen skulle ta två dagar när snabbprover tar tre minuter att analysera.

Enligt uppgifter till miljöchefen Britt-Marie Paulik, som refereras i hennes anmälan till åklagaren, anser den åtalade att den inte finns skäl att driva Vattengruppen i Västra Vemmerlöv vidare och att han själv nu ska börja dricka av det kommunala vattnet.

Mannen dömdes för falskt larm och straffet blev 50 dagsböter à 70 kronor, det vill säga 3500 kronor. Dessutom ska han betala 21 634 kronor till Trelleborgs kommun i skadestånd för kommunens kostnader i samband med larmet.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons