Livsöden som berör

Trelleborg • Publicerad 4 augusti 2005

Ny film

Sex hopp & kärlek

Med:Krister Henriksson, Ing-Mari Carlsson, Lennart Jähkel med flera

Regi:Lisa Ohlin

Speltid:1 tim 33 min

Åldersgräns:7 år

På ytan ser "Sex hopp & kärlek" ut som vilken svensk film som helst. Det är obäddade sängar, korv och makaroner, sömning småstad och, som man säger, vanligt folk det handlar om.

Men Lisa Ohlin överraskar. Ur det som skulle kunnat bli klichéer kliver riktiga människor fram. Livsöden som tar sig in under huden och lyckas med det svåra – att verkligen beröra.

Birgit är en medelålders kvinna som försöker få vardagen att gå ihop. Maken Lennart har haft en hjärtinfarkt och går med ständig dödsångest. Tonårsdottern Marie skär sig, men ingen ser och ingen hör.

Allt brakar samman när den kände tv-programledaren, Birgits ungdomskärlek Bertil, återvänder till staden efter 19 år. Hemligheter och lögner flyter upp till ytan och alla inbladade tvingas rannsaka sig själva och sina liv.

Lisa Ohlin har skapat en trovärdig historia och det är framförallt skådespelarnas förtjänst. Krister Henriksson är makalös som den försupne programledaren. Skör som glas när han sitter där vid sin döde fars köksbord i bara kalsonger, bakfull och med tårarna rinnande.

Ing-Mari Carlssons Birgit är den typ av karaktär som får en att skruva på sig i biostolen. En kvinna som har allt men inte ser, som hela tiden längtar till något annat. Ibland vill man bara ställa sig upp i salongen och skrika "Nej, gör inte så där", men det är tveksamt om hon skulle lyssna. (TT Spektra)

Malin Dahlberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.