Annons

Livsfarliga preparat stals – nu varnar chefläkaren

De mediciner som stals från lasarettet under helgen kan vara livsfarliga. Det säger chefläkare Ingemar Sernbo som varnar för att använda de stulna preparaten.
Trelleborg • Publicerad 29 maj 2012
Foto: Claes Nyberg
Foto: Claes Nyberg

– Det är mediciner som är smärtstillande och narkospreparat som används vid sövning av patienter, säger han.

Vid två tillfällen, dels under natten till i söndags och dels i måndags förmiddag, har lasarettet drabbats av inbrott och stölder på den så kallade övervakningsavdelningen. Avdelningen är bemannad dygnet runt och medicinerna fanns inlåsta på avdelningen. Förutom mediciner har tjuven även tagit en dator samt sjukvårdsutrustning.

Annons

– Vi har vad vi tycker en säker förvaring med lås och koder. Det är inte så ofta sådan här händer här. Det är en väldigt ovanlig historia på lasarettet Trelleborg. Men vi får väl se om vi kan skärpa rutinerna ytterligare, säger Sernbo.

Han vet inte exakt vilka mängder av de olika mediciner som har stulits men menar att det kan röra sig om livsfarliga doser. Preparaten var både i form av tabletter och flytande för intravenöst bruk.

– Det är sådana mängder att man anser att det i orätta händer kan vara livsfarligt. Man kan kombinera preparaten och det kan för den enskilde personen vara livsfarligt eftersom det kan vara svårt att dosera och späda rätt.

Det var lasarettets personal som upptäckte båda inbrotten och det finns misstankar om att det är samma person som ligger bakom båda inbrotten.

– Det är en utomstående person, utan tvekan, säger Sernbo.

Louise Löfgren
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons