Annons

Livet som samlare

Blåklocka, styvmorsviol och tusensköna. Alla erbjuds de på gourmetkrogar i Danmark och Sverige. Till stor del tack vare Roland Rittman och hans företag Jordnära Natur och kultur. Varje onsdag åker han med frysbilen från Anderslöv till Köpenhamn för att leverera vilda växter till lyxkrögare. En gång i veckan packar han dessutom en försändning till restauranger i Stockholm.
Trelleborg • Publicerad 8 augusti 2008
Det gäller att veta vad man ska och inte ska äta i naturen. En del växter är giftiga och det har hänt att Roland Rittman tagit fel. Bild: Malin Palm
Det gäller att veta vad man ska och inte ska äta i naturen. En del växter är giftiga och det har hänt att Roland Rittman tagit fel. Bild: Malin PalmFoto: 

Knäskydd, slittåliga kläder och plastpåsar. Det utgör Roland Rittmans arbetsmundering. Och han hade inte klarat sig länge utan sin nyinförskaffade frysbil.

Han kallar sig själv för samlare och är övertygad om att han är med om att skapa något nytt inom restaurangvärlden.

Annons

- Ogräs har blivit en trend. Niklas från Niklas mat på tv var här och plockade ogräs med mig för ett tag sedan. Han kunde inte slita sig, berättar Roland Rittman och ler.

Det är inte alldeles enkelt att beskriva hans väg till att bli egenföretagande leverantör av vilda växter.

Roland Rittman har ett långt och aktivt förflutet inom Fältbiologerna. Han har jobbat som grundskole- och gymnasielärare. Varit arbetslös i omgångar. Utbildat sig inom datateknik - men tvingats tänka om då han blev färdigutbildad lagom till det att "IT-bubblan" sprack.

Dessutom har han varit aktiv kärnkraftsmotståndare, engagerad i kampen mot Öresundsbron och inventerat naturområden på uppdrag av Trelleborgs kommun.

Hans intresse och omsorg för naturen har dock funnits länge. På senare tid har allt mer energi lagts på vad skog och mark erbjuder att plocka.

- Människan var från allra första början samlare. Vi har våra händer av en anledning, säger Roland Rittman. Nyligen köpte han en gård strax söder om Anderslöv, vilken utgör basen för hans företag. Härifrån fyller han frysbilen med växter han själv plockar i skogen eller längs havet.

Den nyköpta gårdens gamla stall har renoverats och utgör nu plats för att tvätta och förvara växterna som plockas. Här finns också ett kylrum som för säsongen är fullt med allt från backlök, strandkål, maskros till svampar och bär.

Gårdens trädgård har Roland Rittman inte hunnit göra så mycket med men här finns mycket som går att äta ändå. Roland Rittman bjuder på smakprov av tusensköna, maskros, rölleka och blåklocka. Och det finns ätbara, och uppskattade inslag på tallriken, i vilken trädgård som helst, försäkrar han.

Mycket är gott om man bara har vetskap om vad man kan och inte kan äta.

Roland Rittman saluför ett 50-tal växter. Fler och fler restauranger vill dekorera och laga med vilt grönt.

Annons

Tillgången är, av förklarliga skäl, starkt säsongsbetonad. Roland Rittman berättar att krögare ibland kan vara lite väl optimistiska. Som då en restaurang ville ha granskott under hösten.

- Men det är ju helt omöjligt eftersom de bara finns tidigt på våren.

Roland Rittman är även återförsäljare av jordbruksprodukter från småjordbrukare i Skåne. Men än så länge odlar han ingenting själv. Även om tanken slagit honom.

- Men det är inte det som är meningen egentligen. Jag säljer vilda växter. Ryktet om den skånska växtletaren har spridits fort. Och Roland Rittmans kundbas växer sig hela tiden större.

Arbetsdagarna bedrivs i ett högt tempo. Växter ska hittas, plockas och tvättas. Potentiella kunder ska besökas och leveranserna måste vara minutiöst punktliga.

Och även om stjärnkrogarna trycker på för att Roland Rittman ska stanna på en bit mat har han hittills tackat nej.

- Jag har aldrig hunnit faktiskt, jag har haft annat för mig.

Men i frysbilen mellan skogen, havet, kunder och hemmet blir det tid över för att smaka på det insamlade.

- Det här är utmärkt att knapra på när man kör, säger Roland Rittman och drar ut ett knippe lakritssmakande spansk körvel ur en av förvaringsboxarna i bilen.

Ola Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons