Annons

Livet som russin ingen dans på rosor

Trelleborg • Publicerad 1 juni 2007
Russinen åker gärna på solsemester till Malaga, men aktar sig inte för de förgörande UV-strålarna.
Russinen åker gärna på solsemester till Malaga, men aktar sig inte för de förgörande UV-strålarna.Foto: 
Johan Hagelbäck har blivit känd för sina spektakulära animationer och utställningar. Än så länge är han inte trött på russin. Bild: Albin Brönström
Johan Hagelbäck har blivit känd för sina spektakulära animationer och utställningar. Än så länge är han inte trött på russin. Bild: Albin BrönströmFoto: 
Utställningen brukar vara populär bland både barn och vuxna, även om de allvarliga undertonerna förstås bäst av de lite äldre.
Utställningen brukar vara populär bland både barn och vuxna, även om de allvarliga undertonerna förstås bäst av de lite äldre.Foto: 

Russinen i din müsli kommer aldrig att bli desamma efter ett besök på Johan Hagelbäcks utställning på Axel Ebbes konstall. Här däckar russin på konsert i Russkilde och ger efter för plastikkirurgi.

– Russin är inte bättre än människor, de dopar sig precis som vi, säger Johan Hagelbäck.

Annons

På en friidrottsarena har russin dopat sig stora som katrinplommon.

Besökare får också en påminnelse om vikten av att använda solskyddsfaktor. Spänstiga vindruvor flockas på stranden och förvandlas under solens strålar till skrynkliga russin.

– Sen går de till doktor Skön för att bli släta igen, säger Johan Hagelbäck och pekar på den lilla skönhetssalongen där kunderna står på rad.

Johan Hagelbäck köper russinen i invandrarägda butiker för att få tag i många olika sorter.

– Det är en sak med muttrar men om man ställer russin på rad och sätter en skylt där det står busshållplats blir det genast så mycket mer personligt, säger Johan Hagelbäck.

Blandat med humorn finns en stor portion allvar. Russin som gör abort, russin som får hämtas med ambulans på Russkilde.

Många modeller har temat frigörelse. I en saffransbulle pågår en fritagningsaktion och ett annat gäng har lyckats ta sig ur ett russinpaket. Befriarna hyllas genom kröning.

Johan Hagelbäck är konstnär, barnboksförfattare och animatör från Stockholm. Mest känd är han för sina filmjölksanimationer.

Idén till russintemat fick han när han ville bota min svärsons russinfobi. Johan Hagelbäck byggde då en modell med olika typer av russin på nålar. Resultatet var lyckosamt, fobin försvann. Utställningen har nu turnerat i fyra år, något som har satt sina spår hos konstnären.

– Jag känner en väldig empati för russin. Om jag ser en som blivit trampad på tycker jag synd om det. Men jag kan äta dem fortfarande.

Annons

Utställningen pågår fram till den 16 septemberi Axel Ebbes konsthall. Under kulturnatten kommer det att finnas en workshop då besökare får tillfälle att själva skapa med russin.

Christina Malmberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons