Annons

Litet intresse för skolan

Bara en av fyra trelleborgare tycker att spjutspetsskolan är rätt sätt att förbättra studieresultaten i Trelleborgs skolor. Mer än en tredjedel har ingen åsikt alls.
Trelleborg • Publicerad 22 juni 2006
Foto: 

Det framgår av Trelleborgs Allehandas opinionsundersökning, där 27 procent av de 501 tillfrågade tycker att spjutspetsskolan är ett bra sätt att förbättra resultaten.

37 procent tycker inte det, medan mer än en tredjedel inte har någon åsikt alls.

Annons

Frågan om spjutspetsskolan har under en tid splittrat politiker och skolpersonal i två läger och det kan bli en het valfråga till hösten.

Opinionsföretaget Synovate Temo har på Trelleborgs Allehandas uppdrag frågat 501 trelleborgare om deras inställning till spjutspetsskolan.

Intervjuarna frågade ifall trelleborgarna tycker att det nya sättet att organisera Trelleborgs skolverksamhet verkar vara rätt sätt att förbättra studieresultaten i kommunens skolor.

Resultaten visar att de flesta, 37 procent, inte tycker att spjutspetsskolan är bra för att förbättra resultaten. Nästan lika många, 36 procent, har ingen åsikt alls. Bara 27 procent stöder omorganisationen ur resutltathänseende.

Stödet för omorganisationen är som minst bland den äldsta gruppen trelleborgare. Endast tio procent i åldersgruppen 60 år och äldre stöder spjutspetsskolan. Påfallande många av de äldre, 57 procent, saknar åsikt i frågan. Stödet för skolan är störst i åldersgruppen 30-44 år, där 41 procent tror att spjutspetsskolan är bra för trelleborgselevernas studieresultat.

Siffrorna visar också att stödet är större bland kvinnor än män och bland personer som har utbildning på högskola eller universitet. Inte i någon av grupperna i undersökningen når stödet 50 procent.

Stödet för spjutspetsskolan är som minst bland personer som säger sig rösta på kristdemokraterna. 69 procent av kd:s anhängare tror inte att spjutspetsskolan är rätt sätt att förbättra studieresultaten.

Störst är stödet bland miljöpartisterna, 44 procent.

Trots att spjutspetsskolan är socialdemokraternas skapelse är det endast 34 procent av s-väljarna som anser att spjutspetsskolan är bra för elevernas studieresultat.

Andreas Mårtensson

Annons

0410-545 27

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons