Annons

Liten ökning av bostadsinbrotten

Under förra året polisanmäldes 164 inbrott i bostäder i Trelleborgs kommun. Det är en liten ökning jämfört med året innan.
Trelleborg • Publicerad 27 januari 2004

Enligt polisen kan det vara en och samma man som ligger bakom nästan en tredjedel av bostadsinbrotten. Det är den så kallade "nattatjuven" eller "Knäckekärrstjuven" som tog sig in hos sovande familjer, stal plånböcker och tömde dem på kontanter. - Det var en inflyttad person. Han har åkt runt i Sverige och gjort inbrott på samma sätt i flera kommuner. Han är känd av svensk polis för detta beteende, säger närpolischef Björn Schäfer. Enligt polisens misstankar gjorde han sig skyldigt till mellan 45 och 50 inbrott under förra året. Men polisen har inte i något fall kunnat bevisa att det var han. Däremot upphörde de nattliga inbrotten då polisen identifierade mannen och började ha honom under uppsikt. Över huvud taget är bostadsinbrotten svårutredda. Många gånger saknar polisen spår eller vittnesmål att gå efter i utredningsarbetet. Kriminalkommissarie Leif Mohlin är den hos polisen i Trelleborg som bedömer varje anmälan om bostadsinbrott om det är lönt för utredarna att arbeta vidare. - I de flesta fall har vi inget att arbeta vidare med, säger han. Vid varje bostadsinbrott gör en polispatrull minst ett besök hos den drabbade för att leta efter fingeravtryck, skoavtryck eller andra spår som tjuven kan ha lämnat efter sig. - Patrullen plockar med sig saker som det kan finnas spår på men ofta får vi tillbaka dem från tekniska avdelningen med negativt resultat, säger Leif Mohlin. Däremot åker många av de som begår inbrotten fast för häleri då polisen vid husrannsakningar hos dem hittar gods från inbrott.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons