Annons

Liten minskning av antalet arbetslösa

Ljusare tider kanske väntar i Trelleborg. Ungdomsarbetslösheten har minskat från 24,5 procent till 23,2 procent på ett år och även totalt har arbetslösheten gått ner i kommunen.
Trelleborg • Publicerad 16 januari 2014
Foto: Bertil EnevÃg Ericson / TT

I Trelleborg låg arbetslösheten på 10 procent under december 2013. Det är en liten minskning jämfört med ett år tidigare då motsvarande siffra var 10,2 procent.

- Det är så små förändringar att det är svårt att dra några egentliga slutsatser av det. Men ser man till riket så finns det signaler som tyder på att bättre tider väntar. Vi får hoppas att det stämmer, säger Karin Lindgren Ekelund, chef för arbetsförmedlingen i Trelleborg.

Annons

Hon berättar att Trelleborg har nått sina interna mål när det gäller att få ut arbetslösa i arbete. Det finns något fler lediga platser i dag jämfört med för ett år sedan. Men de varsel som drabbat Trelleborg under året, framförallt på Pergo och Trelleborgs industrier, har dragit ner arbetslöshetssiffrorna i slutändan.

- Vi har haft ett utflöde, fler har gått ut i arbete. Men samtidigt har inflödet ökat, säger hon.

Under 2014 väntas fler varsel. Bland annat på Heatex, som planerar flytt till Malmö och nedskärningar.

Ungdomsarbetslösheten har minskat, från 24,5 procent ett år tidigare till 23,2 procent i december 2013. De statliga stöden till resurser för de långtidsarbetslösa ungdomarna har ökat, vilket kan vara en del av förklaringen till minskningen.

Arbetslösheten bland utrikesfödda har också minskat från 23 procent till 22,5 procent.

När det är valår brukar stora satsningar göras på arbetsförmedlingen. Men så är det inte i år.

- Nej, totalt har vi mindre pengar för vår budget 2014 än för 2013. Vi har mycket pengar för att stödja långtidsarbetslösa men mindre pengar till utbildningar, säger Karin Lindgren Ekelund.

Louise Löfgren
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons