Annons

Liten klass med stora förväntningar

I går började 492 sexåringar i Trelleborgs förskoleklasser. Tolv av dem går i kommunens minsta förskoleklass, på Alstad skola.
Trelleborg • Publicerad 23 augusti 2011
Samling vid mjölkbordet. Lättmjölk eller mellanmjölk? Det är frågan för Mollie Pålsson och Molly Törnqvist, två av tolv elever i förskoleklassen på Alstad skola.
Samling vid mjölkbordet. Lättmjölk eller mellanmjölk? Det är frågan för Mollie Pålsson och Molly Törnqvist, två av tolv elever i förskoleklassen på Alstad skola.Foto: Julia Lindemalm
Nyfikna elever på förskolestart.
Nyfikna elever på förskolestart.Foto: 
Elsa Eldh har hittat sin sin plats vid bordet i matsalen.
Elsa Eldh har hittat sin sin plats vid bordet i matsalen.Foto: Julia Lindemalm

På morgonen får alla varsin plats i klassrummet. Efter att ha lekt och ritat självporträtt är det dags för klassens första besök i matsalen. Barnen tvättar händerna och ställer sedan upp i ett prydligt led innan de marscherar in. Läraren Linda Pedersen visar var var och en ska sitta. När alla har fått en plats är det dags att lära sig hur det går till att ta mat. Men det blir till att torröva eftersom maten är försenad.

– Jag har glömt var jag ska sitta, säger Elsa Eldh när barnen är på väg tillbaka till sina bord.

Annons

Barnen har hunnit blir hungriga och ser fram emot skolmaten.

– Jag älskar hamburgare. Jag vill ha sån mat som är jättegod, säger Mollie Pålsson.

I väntan på att maten ska komma hinner klassen med en lek till. Alla ska klappa sina namn – en klapp för varje stavelse i namnet.

– A-lex-an-der, säger Alexander Clair samtidigt som han klappar.

Skolstarten är full av förväntningar. Det bästa med att börja skolan kan vara känslan av att gå vidare i livet, från förskola till skola.

– Att man inte gör som man brukar med samling och så, säger Arvid Isaksson.

Vad ser de då fram emot att lära sig?

– Allting! Att räkna upp till femtusenhundra, säger Alexander Clair.

Ossian Sandin
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons