Annons

Liten chans få ersättning för sälskador

Under alla sina snart 50 år som fiskare har Ingemund Olsson i Gislövs hamn aldrig haft problem med sälskador. Men nu har allt ändrats.
Trelleborg • Publicerad 3 april 2002

BILD: TOMAS NYBERG Sedan i januari i år är det minst två sälar som upptäckt att där Ingemunds båt dragit fram, där vankas det färsk torsk. Att fem av fyrtio garn är skadade när fiskebåten kommer hem till kajen är inte ovanligt. Och fiskar till ett värde av omkring 300 kronor går förlorade. - Att fisken minskar i Östersjön är illa nog. Ska vi nu behöva konkurrera med sälen också? De kan väl hålla sig i kolonin borta vid Måkläppen, säger Ingemund Olsson? Ingemund varit i kontakt med länsstyrelsen och fått beskedet att de ska föra loggbok över skadorna. Det finns en möjlighet att de kan få ersättning vid årets slut. På länsstyrelsens fiskefunktion berättar man att chansen inte är stor att paret Olsson får ersättning. Skånes fiskare får dela på totalt 400?000 kronor i sälskadeersättning per år. Förutom att pengarna främst ska gå till förebyggande åtgärder, som att förstärka redskap eller placera ut högfrekventa "sälskrämmor", så går det mesta till fiskarna vid Skälderviken och Hallands Väderö. Sälskador är ovanliga längs Skånes södra och östra kust, eftersom sälen föredrar skärgårdslandskap där den kan krypa upp och sola. - Problemet är inte sälen, utan högsjöfisket som tar för mycket. Så länge det fanns gott om fisk i sjön var det aldrig problem, säger Jan-Åke Hillarp från Falsterbonäsets Naturvårdsförening. Hillarp påpekar att sälen faktiskt kan göra fiskarna en tjänst. Invandrade fiskar som smörbulten tränger ut Östersjöns traditionella arter och fångas inte med trålar. Men sälarna äter dem gärna.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons