Annons

Litauiska ledare på Sverigebesök

Hur skiljer sig vuxenutbildningen i Sverige från Litauen? Frågan ställs av skolledare från vårt östra grannland, som den här veckan gästar Komvux i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 13 november 2007
På tisdagen besökte nio litauiska skolledare Komvux i Trelleborg. BILD: TOMAS NYBERG
På tisdagen besökte nio litauiska skolledare Komvux i Trelleborg. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Resan till Sverige och studiebesöket på Söderslätt möjliggörs tack vare stöd från en EU-fond.

De nio kvinnorna, som nu hälsar på i Trelleborg, är antingen verksamma som rektorer eller med andra skolledarfunktioner i städerna Vilnius, Kaunas och Trakai.

Annons

– Det har varit väldigt givande hittills. Vi får inblick i hur vuxenutbildningen i Sverige fungerar. Det kan ge tips och idéer som vi kan ha glädje av hemma i Litauen, säger Rasa Savareikaite, som arbetar med ett vuxenutbildningsprojekt i Vilnius. Hon konstaterar att det har hänt väldigt mycket inom utbildningssektorn i Litauen under de senaste åren.

– 2004 blev en vändpunkt. Då växte det fram många nya utbildningar för vuxna, särskilt för dem ute på landsbygden, säger Rasa Savareikaite.

Gruppen av skolledarna har haft stor hjälp av Maria Böös från Slättens ideella barnhjälp, som lotsat runt dem på Söderslättsgymnasiet, där de har träffat rektorn för vuxenutbildningen, Inga-Lill Jönsson, och bland andra läraren Ylva Ekstrand.

Skolledarna ska även hinna med en utflykt till Malmö högskola under sin veckolånga Sverigesejour.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons