Listan: Här är kommunens bästa och sämsta lekplatser
I arbetet med en lekplatsstrategi har samtliga kommunens lekplatser inventerats och poängsatts utifrån både kvalitet på själva lekplatsen och miljön runtomkring. Och det finns en klar vinnare. Lekplatsen vid Lilla Flaningen, väster om Tommarpsvägen i höjd med Lycko Pers väg, får högst poäng av alla kommunens 69 lekplatser vad gäller både kvalitet och innehåll. Full pott för innehåll, nästan full pott för kvalitet.
– Den ligger väldigt bra här i naturområdet, och många kommer hit för att det är en fin miljö. Och så ligger den väldigt strategiskt, nära skolor. Så det är ett viktigt besöksmål, säger Marja Berg, landskapsarkitekt på Trelleborgs kommun, som ligger bakom inventeringen och betygsättningen.
Lekplatsen vid Lilla Flaningen får höga betyg för miljön runtomkring lekplatsen. Något som i dag anses viktigare än vad man tidigare kanske tyckt när det gäller placering av lekplatser.
– Det finns gångvägar man kan springa runt i, och man kan nyttja hela parken. Lekplatsen är inte avgränsad utan man kan leka på många platser här, säger hon.
Även innehållsmässigt får lekplatsen vid Lilla Flaningen bra omdömen. Eftersom den är relativt ny, från 2018, är redskapen nyare och modernare än på de flesta andra i kommunen. Det märks också att man tänkt lite annorlunda i utformningen jämfört med mer traditionella lekplatser.
– Man har tänkt till när det gäller gestaltningen, men även vad gäller tillgänglighet. Som rullstolsburen kan man ta sig runt, och också assistera sitt barn vid gungorna. Man har också tänkt till när det gäller att integrera lekplatsen i parkmiljön, säger Marja Berg som också tycker att man varit mån om att skapa en bra mötesplats.
– Det finns bänkar och bord så att man vill vara här lite längre. Det skulle man också kunna förstärka med ännu fler bänkar och bord, både i sol och i skugga, säger Marja Berg.
Vad gäller redskapen får lekplatsen höga betyg, även om det finns utvecklingspotential även där. Det finns utmaningar för alla åldrar, men det som saknas är kanske möjlighet till lite mer äventyrlig lek för äldre, menar Marja Berg.
Kommunens mål är att Lilla Flaningen ska bli en av åtta lekplatser som får klassning som ”utflyktslek”. Det är en lekplats som är så bra att den är ett besöksmål i sig, och en plats där man ska vilja stanna länge. Det ska finnas mycket för barnen att sysselsätta sig med och det ska vara en avkopplande och rogivande miljö för föräldrarna.
”Vi är här ofta, den är bättre än andra vi går till, där det kanske bara finns en pytteliten rutschkana.”Alexander Mårtensson
Redan i dag är Lilla Flaningen nära att nå upp till kriterierna för utflyktslek, men inte riktigt fullt ut.
– För att den ska bli det så vill vi att den ska erbjuda mer för äldre barn och så vill vi förstärka mötesplatsen med till exempel en grillplats, säger Marja Berg.
I kommunens åtgärdsprogram för lekplatserna kommer detta dock inte att ske i det närmaste. Det finns andra behov att prioritera före, och i åtgärdsprogrammet ligger förbättringar på Lilla Flaningens lekplats först efter 2036.
Men än så länge duger den gott och väl, det tycker både Marja Berg och säkert många av de besökare som ofta är på lekplatsen och leker. När TA kommer på besök är Alexander Mårtensson och sonen Noah Bohman på plats. Noah klättrar glatt runt i klätterställningen, och efter att han stolt visat sina byxor med dinosaurier på så berättar han vad som är roligast att göra på just denna lekplatsen.
– Åka rutschkana, gunga, hoppa. Och klättra, förklarar Noah.
Pappa Alexander Mårtensson kan bara instämma i Noahs lovord om lekplatsen vid Lilla Flaningen. Han är inte förvånad över att den utsetts till kommunens bästa. Lekplatsen har det mesta, tycker han.
– Vi är här ofta, den är bättre än andra vi går till, där det kanske bara finns en pytteliten rutschkana. Här kan man släppa honom ganska fritt så han kan klättra och hoppa.
Är det svårt att få honom härifrån?
– Ibland. Han har väldigt mycket spring i benen. Han brukar vilja stanna här längre än på andra lekplatser. På lekplatser där det inte finns så mycket är det lättare att få honom därifrån, säger Alexander Mårtensson.
I andra delen av skalan, de lekplatser som fått lägst betyg i inventeringen, ligger flera mindre. De är ofta slitna och inklämda i villakvarter. Allra lägst betyg i kommunen har lekplatsen vid Kättingvägen på Dalköpinge fått.
– Den är omgärdad av lokalgator. Och när det är soligt så är det full solbelysning. Det känns inte som en plats där man vill vara flera timmar med sitt barn. Och så är den ganska liten med bara småbarnslek, samtidigt som den är rejält eftersatt, säger Marja Berg, som också menar att den varken bjuder in till lek runt lekplatsen eller lek i natur.
Topplistan:
1. Lilla Flaningen, Väster Jär: 64 poäng (49/56 för kvalitet, 15/15 för innehåll).
2. Solängen, Skegrie: 59 poäng (45 + 14).
3. Alstads skolväg, Alstad: 56 poäng (43 + 13).
4 (Delad): ”Svampen”, Silvermyntsvägen, Västervång: 54 poäng (44 + 10).
4 (Delad): Strandmarksvägen, Gislövs strandmark: 54 poäng (45 + 9).
Bottenlistan:
1. Kättingvägen, Dalköpinge: 22 poäng (19 + 3). Sämst kvalitet och innehåll.
2. Lodvägen, Dalköpinge: 27 poäng (22 + 5).
3. Tommarps Mölleväg, Västra Tommarp: 29 poäng (23 + 6).
4 (Delad): Kapellplan, Trelleborg: 30 poäng (25 + 5).
4 (Delad): Morgonbrisvägen, Knäckekärr, Trelleborg: 30 poäng (25 + 5).
Så här har bedömningen gått till
• 14 kategorier har bedömts i en skala mellan ett och fyra.
• I bedömningsgrunderna har ingått: Topografi, vegetation, löst material, integration i landskapet, solskydd, naturlig miljö runtomkring, tillgänglighet, möjligheter till möte, variation, utmaningar för olika åldrar, rymlighet, omgivning, skick på utrustning, skick på material.
Källa: Lekplatsstrategi för Trelleborgs kommun.