Annons

Lisbeth från Smyge är i brändernas Melbourne

Lisbeth Mandell från Smygehamn befinner sig just nu i Melbourne. Bara några mil från bränderna som rasar för fullt i de östra utkanterna av staden. Lördagen, då bränderna bröt ut, kallas för Black Saturday, berättar hon.
Trelleborg • Publicerad 11 februari 2009
Bränderna runt Melbourne lämnar utbrända huskroppar efter sig. Senaste 180 människor rapporteras ha omkommit. Bild: Scanpix/privat
Bränderna runt Melbourne lämnar utbrända huskroppar efter sig. Senaste 180 människor rapporteras ha omkommit. Bild: Scanpix/privatFoto: 

- Det här sägs vara den största katastrofen i Australien i modern tid, nu pågår mycket hjälparbete och insamlingar för de drabbade, säger Lisbeth Mandell från Smygehamn.

Sedan en månad tillbaka befinner hon sig i Melbourne för att hälsa på sin dotter och hennes familj som bor i Melbournes östra utkant. Bara tre mil från familjens hem brinner det för fullt, berättar hon. Själva har de förskonats eftersom vinden ligger på i riktning mot bränderna.

Annons

- För mig och min familjs del har jag inte varit så orolig men vi diskuterade ändå hur vi skulle kunna klara oss om bränderna kom hit, säger hon.

I lördags, när bränderna startade, var Lisbeth och dottern med familjen på stranden. Den dagen var det extremt hett, uppemot 46 grader. Vinden var också het och luften fylldes av rök från bränderna, berättar Lisbeths dotter Åsa Nicoll.

De senaste siffrorna talar om 180 döda, och Lisbeth berättar att så mycket som 4 000 människor beräknas vara berörda, antingen genom att själva ha drabbats eller genom att de mist anhöriga i bränderna.

Det mest skrämmande är hur snabbt elden sprider sig, på några sekunder hoppar den från hus till hus, berättar hon. Brandkatastrofen är överallt i nyhetssändningarna och tidningarna är fulla av bilder på utbrända hus och bilar som bara är skelett. Tidningarna är fulla av bilder och namnlistor på människor som fortfarande saknas.

Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons