Annons

Linnés fotspår märks ut

Den som vill kan snart följa i Carl von Linnés fotspår. Och om man gör det kommer stegen förr eller senare att styra en till Falsterbo.
Trelleborg • Publicerad 30 november 2006
Carl von Linné enligt konstnären J.H.Scheffels pensel. Bild: Pressens bild
Carl von Linné enligt konstnären J.H.Scheffels pensel. Bild: Pressens bildFoto: 

För den 23 juni 1749 besökte Linné Kolabacken i Falsterbo och därför har platsen blivit utnämnd till en "Linné was here-plats. Det betyder att den är en av de 33 utvalda punkter i Sveriges avlånga land som kommer att märkas ut med en röd rund skylt som markerar platsen för det celebra besöket. Linné was here-projektet är ett led i firandet av den mångsysslande naturvetarens 300:e födelsedag år 2007.

– Jag tycker att det känns väldigt trevligt att just den här platsen har blivit en av de 33 punkterna, säger Nils-Arvid Andersson, turistchef i Vellinge kommun.

Annons

Kolabacken kan man hitta omnämnd redan år 1222 och det gör den till den äldsta skriftligen omnämnda fyrplatsen i Skandinavien. Vattnen omkring ansågs vara förrädiska och den danske kungen oroade sig för att området skulle få dåligt rykte så att ingen skulle våga åka och besöka hans sillamarknad. Därför gav han några munkar som bodde vid backen i uppdrag att tända en fyrbåk för att varna förbipasserande skepp mot farliga grund. De 33 Linné-platserna är knutna till hans egna texter och de beskrivningar han gjort av platsen. På så sätt kan besökarna jämföra Linnés beskrivning med hur platsen ser ut i dag.

– Linné var också på Axelssons torg i Skanör under samma resa och ritade av majstången som stod där då, säger Nils-Arvid Andersson.

År 2007 kallar man för Linnéåret och då kommer jubileumsdagen av Linnés födelse att firas på olika sätt på flera platser runtom i bland annat museer och skolor. När året är slut kommer de röda skyltarna som märker ut Linnés besök att plockas ned.

Sara Riis Hasselskog

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons