Annons

Linné såg 24 kyrkor från högen

GYLLE. Lundhög vid Gylle hör till de bättre utsiktspunkterna på Söderslätt, vilket redan Carl von Linné konstaterade på sin Skånska resa.
Trelleborg • Publicerad 9 februari 2006
Lundhög ligger nu naken, efter att träden rensats bort. Bild: Claes Nyberg
Lundhög ligger nu naken, efter att träden rensats bort. Bild: Claes NybergFoto: 
Långt borta ligger närmsta gård.
Långt borta ligger närmsta gård.Foto: 
Utsikten från Lundhög är magnifik.
Utsikten från Lundhög är magnifik.Foto: 
Vattentornet, det nya och det gamla.
Vattentornet, det nya och det gamla.Foto: 
Åt alla håll brer jordbrukslandskapet ut sig.
Åt alla håll brer jordbrukslandskapet ut sig.Foto: 

Linnés skånska resa genomfördes 1749 och det var i midsommartid, 19 juni, han reste från Malmö till Trelleborg över Söderslätt.

Ett av uppehållen på resan gjordes vid kyrkorna i Slågarp.

Annons

"Kyrkorne stora och lilla Slågerup, som lågo 2 mil från Malmö, stodo så nära intill varandra, att jag tvivlar, om i hela Sverige någonstäds på landsbygden finnas tvenne kyrkor så nära intill varandra" skriver Linné i sin bok och mäter avstånden mellan dem till knappt fyra "bösse-skott".

Även i Gylle gjorde Linné ett besök under sin resa. Vid Gylle ligger ett fornminne som Linné besökte, Lundhög, en bronsåldershög. Från dess topp räknade den skarpögde Linné till inte mindre än 24 kyrktorn på slätten. I dag borde man teoretiskt kunna se ytterligare ett kyrktorn, eftersom man i Maglarp byggt en kyrka till sedan Linnés tid. Å andra sidan är luften i dag knappast lika klar som på Linnés tid, före industrialiseringen. Maglarps nya kyrka kan ju också komma att rivas snart.

I Kyrkoköpinge vid Trelleborg stannade Linné stannade över natten, hos kronobefallningsman Aspelin, och besåg bland annat mandelträden.

Själva centralorten Trelleborg har dock den store naturvetaren inte mycket att säga om i sin bok om den skånska resan.

Han kallar den en lång, smal by med en stor gata, men lägger trots allt märke till att det fortfarande finns många hantverkare på orten, eftersom Trelleborg tidigare haft stadsrättigheter.

I dag reser sig Lundhög på ett markant sätt över jordbrukslandskapet strax utanför Gylle by.

Högen har rensats från träd och sly och ger även i dag besökaren en fantastisk vy över Söderslätt, staden Trelleborg och kusten nere i söder.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons