Linné ger inspiration till skolbarn i Skanör

Det var ombytta roller när Skanörs skola på måndagen hade avspark för vårens projekt om Carl von Linné. Skolans 300 elever var samlade i idrottshallen för att lyssna på sånger, skådespeleri och textläsning som framfördes av ett 20-tal lärare.
Trelleborg • Publicerad 29 januari 2007
Alla elever på Skanörs skola var samlade i idrottshallen för att få inspiration till kommande temaarbete om Carl von Linné.
Alla elever på Skanörs skola var samlade i idrottshallen för att få inspiration till kommande temaarbete om Carl von Linné.Foto: 
Personalen på Skanörs skola tog musiken och dramatiken till hjälp för att fånga intresset för Carl von Linné som är ett av vårens tema på skolan. Med egentillverkade sångtexter fick skolans 300 elever lära känna den världsberömda vetenskapsmannen. @08 Bildbyline:bilder: Anette Sjöstrand
Personalen på Skanörs skola tog musiken och dramatiken till hjälp för att fånga intresset för Carl von Linné som är ett av vårens tema på skolan. Med egentillverkade sångtexter fick skolans 300 elever lära känna den världsberömda vetenskapsmannen. @08 Bildbyline:bilder: Anette SjöstrandFoto: 
Oscar Friberg, Adrian Brunius och Casper Kinder använde en stund före lunch till att tillverka blommor i textil vilket är en del av arbetet på temat, Carl von Linné.
Oscar Friberg, Adrian Brunius och Casper Kinder använde en stund före lunch till att tillverka blommor i textil vilket är en del av arbetet på temat, Carl von Linné.Foto: 

Skanörs skola ingår i projektet Linnéskola 2007 som är en riksomfattande satsning för att sprida kunskap om vetenskapsmannen Linné som senare i vår firar 300-årig födelsedag.

– Flera lärare på skolan har kommit med förslaget att vi ska arbeta med Carl von Linné som tema under våren och i dag var det dags för kick-off, berättar skolans rektor, Annica Olson Westerlind.

Måndagens föreställning bjöd eleverna på ett första möte med vetenskapsmannen. Han föddes som Carl Linnaeus våren 1707 och är sannolikt den internationellt sett mest kända svensken. Som vetgirig prästson gick Carl mot faderns önskan att han skulle gå i pappans fotspår.

Intresset för växter föddes i barndomen.

Tack vare inspirerande hjälp från en liten skara läromästare växte hans vetgirighet till det passionerat förhållande till naturvetenskap som bidrog till hans ställning som framstående naturvetare, botanist, zoolog och geolog.

Han var på sin tid också ansedd som läkare och filosof. Läraren, Barbro Jarbe, spelade rollen som de unga Carl von Linné. I peruk och elegant kostym spelade Benita Antonsson den vuxna vetenskapsmannen som under sina expeditionsresor i hela Sverige bland annat besökt Skåne och Skanör Falsterbo.

I Linnés anda uppmanades eleverna att utnyttja sin nyfiken i jakten på nya kunskaper vilket i Carl von Linnés fall gjorde honom både berömd och förmögen.

Under gårdagens kick-off för projektet på Skanörs skola fick eleverna också chans att se film om vetenskapsmannen och några tillverkade blommor som ska pryda skolans väggar under terminen.

Temat Carl von Linné kommer under våren att genomsyra undervisningen i de flesta ämnen och kommer att integreras i skolans arbete kring miljöprojektet, grön flagg.

Pernilla Roshäll Berthelot

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.