Lina Hansson får frisk luft-stipendiet

Som ung tonåring insåg inte Lina Hansson hur kul det var med valthorn och hur mycket kompisar man får av orkesterspel. Men det har hon begripit nu.
Trelleborg • Publicerad 15 april 2004
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

BILD: TOMAS NYBERG - Om inte mamma tvingat mig att fortsätta skulle jag slutat spela valthorn i tidiga tonåren - men i dag är jag tacksam för att det inte blev så! 19-åriga Lina Hansson från Trelleborg har blivit vän med sitt valthorn igen - och med mamma Annika, klarinettist i Trelleborgs musikkår - trots att instrumentet stjäl en del tid från umgänget med kompisarna och skolarbetet. - Det är väldigt kul att spela, säger hon. Och man får många kompisar i orkestern, och gör resor - till Tyskland mest. Stipendiet, som är på 2 000 kronor, ges för att uppmuntra ungdomar med blåsmusik som intresse. I år blev det alltså en tjej som fick det. - Det är ovanligt med tjejer som spelar brassinstrument, men i musikkåren finns det faktiskt tre till, berättar Lina. - När jag började spela som nioåring valde jag inte valthornet själv. Musikskolan behövde horn till orkestern de skulle starta, och jag vet inte varför de valde mig. Jag provblåste, men fick inte ens ljud i hornet! Sedan dess har Lina förstås avancerat rätt bra. Förutom att spela med musikkåren hoppar hon då och då in även i Symfoniorkestern Trelleborg. Hon har slutat på Musik- och dansskolan och får nu privatlektioner av Hans Svensson, hornist i Malmö Opera- och Teaterorkester. Lina går tredje året på Söderslättsgymnasiets samhällsekonomiska program, och siktar på att bli någonting inom ekonomi eller juridik. Först ska hon dock klara av ett musikaliskt äventyr. Hon är uttagen till arméns musikpluton i Strängnäs, och i januari rycker hon in. - Det kan nog bli spännande, ler Lina. Jag känner folk som varit där, och de säger att det är en upplevelse som man ska ta chansen till om man får den. Hennes favoritstycke på horn är den valthornigaste låt ni har hört, utan att veta att det var just valthorn ni hörde: signaturmelodin till oljesåpan "Dallas".

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.