Annons

Lika dyra arvoden trots färre nämnder

Trots att alliansen vill slå ihop flera nämnder ser den nya organisationen ut att bli lika dyr för skattebetalarna. Antalet politiker minskar inte så mycket och de som finns blir troligare dyrare.
Trelleborg • Publicerad 9 november 2010

Alliansens styre under den gångna mandatperioden blev betydligt dyrare än S-styret under tiden 2002 till 2006. Hela S-perioden kostade lika mycket som tre år under alliansen.

Den nya organisationen ser inte heller ut att bli billigare.

Annons

På kommunstyrelsens senaste sammanträde sade majoriteten ja till den nya organisationen, medan Socialdemokraterna valde att inte delta i beslutet. Sverigedemokraterna ville inte slå ihop miljö- och byggnadsnämnden, men fick inget gehör nu. SD kan dock ta med sig sin åsikt till kommunfullmäktige i november där frågan avgörs.

Kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) menar att huvudsyftet med den nya organisationen inte har varit att spara pengar.

– Syftet är att organisationen ska bli effektivare, säger han.

I den nuvarande nämndsorganisationen finns det 318 ledamöter och ersättare. I den organisation som kommunstyrelsen föreslår blir antalet 305, trots att flera nämnder slås samman.

En orsak till att antalet politiker nästan blir detsamma är att nämnderna bli större, med 14 ledamöter och ersättare i de flesta fall. Dessutom tillkommer en arvodesberedning och en arbetsmarknadsnämnd.

– Arvodesberedningen kommer att ha det mesta av sitt arbete i samband med organisationen efter valen, säger Ulf Bingsgård.

Arvodena till kommunpolitiker i Trelleborg beräknas med utgångspunkt från riksdagsledamöternas ersättning.

– Det är ett bra system, menar Ulf Bingsgård. Då bestäms inte höjningarna lokalt här i Trelleborg.

En förändring gentemot den förra mandatperioden kan bli att de fasta arvodena för ordförandena i nämnderna ökar. Den fasta delen har varit ganska liten, som mest har en ordförande haft tio procent av en riksdagsledamots lön i fast arvode.

– Vi tittar på hur mycket de olika ordförandena totalt fått i arvoden och sedan kan vi sätta fasta arvoden där det mesta av deras arbete ingår. Så även om de fasta arvodena ökar kanske kostnaden för kommunen blir densamma, säger Ulf Bingsgård.

Annons

En nämnd som föreslås få ökat antal ledamöter är överförmyndarnämnden, som utser gode män. En anledning till det ökade behovet av gode män är ensamkommande flyktingbarn.

Arbetsmarknadsnämnden är helt ny.

– Det är bra att samla all verksamhet med att få ut folk i arbete och försörjningsstödet under en nämnd, menar Ulf Bingsgård.

Däremot blir det ingen sammanslagning av fritidsnämnden och kulturnämnden.

– Det fanns ju tidigare en sammanslagen nämnd, upplevelsenämnden, men där finns en uppfattning att den kantrade över åt fritidshållet och därför finns ett motstånd mot en sammanslagning, förklarar Ulf Bingsgård.

Anna Thulin
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons