Annons

"Ligger ett löjets skimmer över det"

Maria Wilhems fick presentera sitt medborgarförslag för kommunfullmäktige. Efteråt fick hon en stor applåd, många ryggdunkningar och ett löfte om att politikerna skulle jobba för att göra idén till verklighet. Det var för snart två år sen – sedan dess har hon inte hört ett knyst.
Trelleborg • Publicerad 24 augusti 2013
Maria Wilhelms vill att Trelleborg ska bli en Fairtrade city.
Maria Wilhelms vill att Trelleborg ska bli en Fairtrade city.Foto: 
Foto: 

Maria Wilhelms vill att Trelleborg ska bli en Fairtrade city, precis som 59 andra kommuner i landet redan är. För att göra verklighet av sin vision skrev hon i mars 2011 ett medborgarförslag som hon skickade in till kommunfullmäktige. De bjöd in henne för att berätta mer – och det blev succé.

- Jag fick väldigt bra respons och en jättestor applåd, säger hon.

Annons

Efter besöket i kommunhuset fick hon hem ett brev som berättade att kommunen skulle gå vidare med hennes förslag och att fullmäktige stod bakom strävan att göra Trelleborg till en Fairtrade city. Samhällsbyggnadsnämnden och servicenämnden skulle utreda förslaget, innan fullmäktige kunde fatta ett beslut.

Men det här var ett tag sedan. Brevet landade i Maria Wilhelms brevlåda den 24 oktober 2011. Så här knappt två år senare kan hon inte förstå vad det är som tar sådan tid.

- Hade jag fått ett brev med ett beslut, även om det varit att de inte klarade av att genomföra förslaget, hade det varit fint. Nu hänger det i limbo, det är varken det ena eller det andra. Det ligger ett löjets skimmer över det, säger hon.

Hon tycker att systemet med medborgarförslag är en resurs som kommunpolitikerna borde ta vara på.

- De måste dra nytta av den här häftiga grejen. Tänk om det hade varit lite tryck i det här, och folk hade sett andra förslag som gått igenom och blivit inspirerade. Men det ställer krav på politikerna, säger hon.

Maria Wilhelms tycker att kommunens politiker och tjänstemän måste bli bättre på att vårda de möjligheter som ett system med medborgarförslag innebär – främst genom att informera och kommunicera med den som skrivit förslaget.

Men den långsamma processen får henne inte att ge upp, eller tappa tron på medborgarförslagens kraft. Maria Wilhelms hoppas fortfarande på att Trelleborg ska satsa på rättvisemärkt även om det verkar ta längre tid än hon kunnat drömma om. Dessutom har hon fler idéer på gång. Nu jobbar hon och hennes grannförening för att få till en cykelbana mellan Albäck och Kämpinge, någonting som de har efterlyst i många år. Ett medborgarförslag har redan skickats in.

- Alla brinner för något, och folk har sunda idéer. Medborgarförslag är ett bra sätt att engagera sig i sin kommun, säger hon.

Martin Falkenby
Nina Lind
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons