Liftarens guide till galaxen

Trelleborg • Publicerad 1 augusti 2005

Ny filmhhh

Liftarens guide till galaxen

Originaltitel:The hitchhiker's guide to the galaxy

Med:Martin Freeman, Mos Def, Sam Rockwell med flera

Regi:Garth Jennings

Speltid:1 tim 49 min

Åldersgräns:11 år

Det kan inte ha varit lätt att göra film av "Liftarens guide till galaxen".

Vi pratar om en bok som världens teknologer och science fiction-geekar haft under huvudkudden i mer än 25 år; nu är de mer än redo att ta upp den och använda den som det där ursprungliga meter-måttet som förvaras i Paris och jämföra bok och film ner till minsta nanomillimeter och robotreplik.

"Boken är bättre. Arthur Dent har fel färg på morgonrocken. Rymdskeppets wunderbaum har en ickekorrekt grön nyans. Jag måste verkligen, verkligen skaffa en tjej snart."

Och så motpolen, alla de andra, den vanliga biobesökaren som på fredagkvällen står och velar mellan "Liftarens guide", "Steget efter" och strunta i alltihop och titta på "Stadskampen" i stället.

Inte kan man väl tillfredsställa båda?

Jo, kanske. Och ska man göra det är det exakt så här.

Filmversionen av "Liftarens guide till galaxen" är både smal och bred, den ger påsar till hela publiken, den kräver inga förkunskaper men skrämmer inte heller bort dem som har så mycket förkunskaper att de skulle kunna doktorera i den.

Historien om jordens undergång och engelsmannen Arthur Dents räddning redovisas på ett linjärt, rappt och inte sällan mycket underhållande sätt. Blir det för komplicerat griper Stephen Frys trygga berättarröst in (kanske ett par gånger för ofta) och blir det för glättigt räddas situationen av androiden Marvin (Alan Rickman), resultatet av åsnan Iors värvning till stormtrupperna i "Star wars".

Filmens effekter är perfekta. Från vogonernas jätteskepp till de magnifika scenerna på planetmakarplaneten Magrathea löper de friktionsfritt utan att någonsin lägga sig som en död hand över storyn, och själva boken "Liftarens guide" är en ljuvlig blandning av högteknologi och repad plåt, lite en bokhyllan Billys version av rymdskeppet Nostromo från "Alien".

Men allra bäst är karaktärerna: Rapparen/skådisen Mos Def är en oväntad komisk begåvning, Sam Rockwell gör Zaphod Beeblebrox till en kalifornisk surfare med Hitlerkomplex medan Martin Freeman från "The office" är född att spela förvirrad straight guy.

Hans Arthur Dent är en perfekt symbol för människan, utkastad i ett obegripligt universum fyllt underliga varelser och frågor utan svar – och när svaren väl kommer saknar han helt verktyg att förstå dem. (TT Spektra)

Erik Helmerson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.