Annons

Leverantör kan ha tagit för mycket betalt

Ett stort matbråk kan vara under uppsegling i Trelleborgs kommun. Kommunen misstänker att man under mer än ett års tid betalat för mycket för frukt och grönsaker som levereras av Menigo Foodservice. Enligt källor till TA kan det röra sig om miljonbelopp.
Trelleborg • Publicerad 7 november 2013
Foto: Leif R Jansson / TT
Foto: Leif R Jansson / TT

Serviceförvaltningen har utrett frågan i flera månader och kommunjuristen är inkopplad. Enligt kostchefen Ulrika Arnell kommer kommunen snart att agera.

– Vi kommer säkerligen att gå vidare med det här, men vi måste ha på fötterna innan vi gör det. Snart släpps bomben, säger hon.

Annons

Krister Clerselius, som fram till månadsskiftet var chef för serviceförvaltningen, säger att utredningen är klar "inom kort". Han är förtegen om vad den hittills kommit fram till, men antyder att det finns starka misstankar att kommunen debiterats för mycket.

– Hade vi trott att allting var frid och fröjd så hade vi kanske inte gjort ett granskningsarbete på det här sättet, säger Krister Clerselius.

Trelleborgs kommun började anlita Menigo Foodservice för alla livsmedelsleveranser sommaren 2012. Kort tid efter starten fick kommunen signaler utifrån som hävdade att kostnaderna som debiterades av Menigo för frukt och grönt inte följde rätt prislista. I somras startade man en egen utredning om hur det ligger till.

Priserna för frukt och grönt baseras på den så kallade Årstalistan, en lista från frukt- och grönsaksbranschen som Trelleborgs kommun använde som utgångspunkt vid upphandlingen av livsmedel. Kommunen menar att det fanns en Årstalista när anbuden lämnades in, men innan avtalet skrevs så ersattes den av en annan, som kommunen hävdar att man inte hade kännedom om. Oklarheterna kring faktureringen bottnar i vilken Årstalista som ska ligga till grund för de prislistor gällande frukt och grönt som kommunen betalar efter. Saken blir än mer komplicerad eftersom det kommer en ny prislista för frukt och grönt varje vecka.

– Det är ett ganska omfattande arbete. Vi pratar om cirka 1 000 fakturor per månad som ska gås igenom. De ska jämföras med olika prislistor och kollas i förhållande till volymen som är beställd och i förhållande till avtalet med angivna rabatter, säger Krister Clerselius.

Krister Clerselius säger sig inte kunna uppge hur mycket pengar som kommunen misstänker att man betalt för mycket, men enligt uppgifter till Trelleborgs Allehanda ska det röra sig om miljonbelopp.

– Det får stå för den uppgiftslämnaren, säger Krister Clerselius.

Det är sedan länge känt att livsmedelsverksamheten i kommunen går med ett kraftigt underskott, i år cirka åtta miljoner kronor. Men enligt Krister Clerselius är anledningen främst det som TA tidigare rapporterat om, nämligen att serviceförvaltningen hävdar att man inte får tilläckligt betalt internt av socialförvaltningen för den mat som levereras. Det finns också andra kostnader i form av lokalkostnader och personalkostnader som man inte fått täckning för.

Trots att kommunen misstänker att man betalat för mycket så har leveranserna från Menigo fortsatt. Det beror dels på att kommunen vill avvakta utredningen och dels på att man inte kan stå utan frukt och grönsaker. Leveranserna kommer att fortsätta som vanligt tills vidare.

– Vi måste ha frukt och grönsaker till våra skolor och äldreboenden, det finns inga alternativ, säger Ulrika Arnell.

Annons

Menigo har hittills i år levererat livsmedel till Trelleborgs kommun för drygt 29 miljoner kronor.

Menigo har getts tillfälle att kommentera kommunens misstankar om felaktig debitering i tidningen, men inte återkommit.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons