Annons

"Lev inte efter dina fördomar"

Förintelsens minnesdag uppmärksammades med föredrag om rasism. "Det viktigaste är att tänka själv och vara kritisk" säger Hanna Sandqvist.
Trelleborg • Publicerad 27 januari 2006
Många elevr kom och lyssnade på Hanna Sandqvists föredrag om rasism. Tomas Nyberg
Många elevr kom och lyssnade på Hanna Sandqvists föredrag om rasism. Tomas NybergFoto: 

– All rasism börjar med fördomar, säger Hanna Sandqvist uppifrån Rotundans scen. Ungefär femhundra ansikten tillhörande gymnasie- och årskurs nio-elever riktas mot henne. Det är tyst i salen, ingen prasslar eller skrattar och stör. Det finns ett allvar och ett intresse bland de lyssnande eleverna.

Förintelsens minnesdag har funnits ett par år i Sverige och är i år för första gången deklarerad av FN som internationell minnesdag. I Trelleborg har kommunen uppmärksammat dagen genom att anordna en föreläsning för unga där Hanna Sandqvist, aktiv inom organisationen Ungdom mot rasism, är inbjuden som föreläsare.

Annons

Organisationen finns över hela Sverige och jobbar aktivt mot rasism och annan typ av diskriminering. Den har ungefär 3500 aktiva medlemmar och lokalgrupper över hela landet. Hanna Sandqvist berättar om de främlingsfientliga politiska partier som finns i dag i Sverige. Hon pratar om hur nazistiska ungdomsorganisationer värvar unga människor som känner sig missförstådda och missnöjda och utanför.

– Det är väldigt viktigt att motverka utanförskap bland unga för att förhindra sådant här, till exempel genom anitmobbingsgrupper på skolor, säger Hanna Sandqvist.

– Några har kommit fram efteråt och varit intresserade, berättar hon efter föredraget, men den bästa responsen är att alla verkligen har lyssnat fullt ut och gett mig hela sin uppmärksamhet, fortsätter hon.

Hanna Sandqvist har varit runt i Sverige och hållt föredrag i två år och menar att det märks en viss skillnad på attityder i Skåne mot övriga Sverige.

– Det finns ju mycket organiserad rasism här, säger hon, och även mycket smygrasism under ytan. Men samtidigt finns också en stark antirasistisk opinion.

Emma Olevik

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons