Annons

Lergökar i parti och minut

Trelleborgs museum arrangerar just nu en utställning med keramik från Söderslätt. Bland annat ingår ett par lergökar. Det tände TA-läsaren Arne Karlsson till på. Han har själv 180 lergökar från olika delar av Sverige hemma, samlade under 35 år.
Trelleborg • Publicerad 6 augusti 2004
BILD:JEANETTE LARSSON
BILD:JEANETTE LARSSONFoto: 

- Jag blev lite besviken på att det inte var fler på utställningen. Annars är ju museet väldigt fint, säger Arne Karlsson. BILD:JEANETTE LARSSON Senaste gången Trelleborgs museum ställde ut sin keramiksamling var i slutet av 60-talet. De fem lergökarna är förmodligen knutna till keramikern Frans Bernard Stenbäck. Men det är inte säkert att det är han som tillverkat dem. Snarare är det hans lärlingar som gjort dem för att sälja själva på marknader, där de vid förra sekelskiftet var populära leksaker. - Vi har inte så mycket keramik i vår samling. Det vi har finns uppe nu, säger antikvarien Liselott Hylén om föremålen från slutet av 1800-talet. Arne Karlsson hoppas nu på att hitta likasinnade på andra håll. Den första lergöken hamnade på hyllan i början av 60-talet. Sedan har det bara flutit på. Marknader i Trelleborg har varit bra fyndplatser, liksom olika orter i Småland. Flera resor har gått till Ängelholm som brukar profilera sig som lergökarnas stad och som själva har en egen orkester med instrumentet. Själv brukar Arne Karlsson sällan ta ton men det händer ibland. - Det är bra ljud i allihop, säger han och blåser en melodi i en gammal "Engelholmare" ur samlingen. Nu blir det allt svårare att hitta nya modeller och därför tycker han det skulle vara roligt att få kontakt med andra samlare i närheten. - Kanske finns det några i Trelleborg. Det här är ju en lite udda hobby. Man måste kanske vara lite knäpp, skrattar Arne Karlsson och tittar ner på de uppställda lergökarna framför sig.

Lasse Bryggare lasse.bryggare@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons