Annons

Lennart fick medalj för postbok

Trelleborgs Filatelistsällskap har delat ut den så kallade Trelleborgsmedaljen tillsammans med 5 000 kronor till Lennart Ivarsson från Östhammar för hans posthistoriska bok "Brevportot i Sverige 1786-1830".
Trelleborg • Publicerad 8 april 2002
Foto: 

Medaljkommittens ordförande Bo Erik Stavenow, överlämnar Trelleborgsmedaljen till Lennart Ivarsson. Till höger Filatelist Sällskapets ordförande, Jan-Olof Ljungh. Boken innehåller en utförlig sammanställning av brevportot mellan olika postkontor under denna tid. "På ett pedagogiskt sätt förklaras hur posttaxan var uppbyggd", skriver juryn i sin motivering. Priset delas ut vart tredje år för att uppmuntra filatelistisk forskning och är det enda i Norden. - Det känns jättestort det här. Det är ju stor konkurrens om priset. Man får inspiration att fortsätta. När jag satt med siffrorna var det inte alltid så roligt men det som drev mig vidare var tanken att någon måste reda ut det här, förklarar en glad Lennart Ivarsson, som ägnat 48 år av sitt 55-åriga liv åt frimärkssamlande och klubbverksamhet. Tanken med undersökningen var att klarlägga hur mycket det kostade att skicka ett brev mellan två orter vid en viss tidpunkt. En avståndstabell baserad på de dåvarande befordringsvägarna avgjorde portot. Boken har tagit Lennart Ivarsson sju år att skriva. Men då har han också hunnit samla material till två planerade uppföljare: en bok som behandlar tiden före 1786 och en som följer posttaxornas utveckling fram till 1855 då man äntligen införde samma porto i hela Sverige. Text: Andreas Brunner

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons