Annons

Lekplatser är ännu inte EU-anpassade

Det finns fortfarande inte pengar till att anpassa kommunens lekplatser så att de uppfyller kraven i de säkerhetsregler som EU införde i januari 1999.
Trelleborg • Publicerad 1 augusti 2005

I dagsläget är bara drygt 20 procent av kommunens 70 lekplatser omgjorda.

– Vi nyanlägger samt reparerar ungefär tre till fyra lekplatser per år och redan då är vi uppe i runt miljonen. Tyvärr har vi inte de resurser som vi skulle vilja ha, säger Per-Olof Ohlsson, trädgårdsingenjör på parkförvaltningen.

Annons

I september 2001 hade kommunen åtgärdat drygt 15 procent av lekplatserna. I dag, fem och ett halvt år efter att de nya reglerna infördes, har ytterligare en handfull lekplatser byggs om. Även om det återstår väldigt många lekplatser att åtgärda fullt ut, sker småanpassningar successivt hela tiden.

– Får vi in anmälningar från allmänheten om redskap eller annat som uppfattas som farliga så åker vi dit och tar bort dem, säger Per-Olof Ohlsson.

Det är framför allt underlaget på lekplatserna som kostar att byta ut. I de fall som klätterställningar och liknande sätts upp, måste underlaget vara av en viss kvalitet.

Reglerna innefattar också andra säkerhetsavstånd mellan de olika lekattraktionerna. Enligt kommunens handlingsprogram ska alla lekplatser ses över en gång i veckan.

Då ska också lekplatsen städas och papperskorgar tömmas. Men under sommaren har underhållet halkat efter.

– Vi gick till lekplatsen mellan Ekevägen och Köpingevägen i lördags, men fick vända igen. Det växte ogräs överallt, skräp låg på marken och det var bara allmänt slitet och tråkigt, berättar Birgitta Brandt Andersson, mormor som bor i området.

Enligt Per-Olof Ohlsson kan det ibland vara svårt att hinna med alla kommunens 70 lekplatser varje vecka, speciellt under sommaren.

– Då jobbar ny personal som inte kanske kan alla rutiner riktigt.

En annan tråkig aspekt när det gäller underhållet på lekplatserna är vandaliseringen.

– Vi har ju många onödiga kostnader på grund av vandalisering av lekplatserna, säger Per-Olof Ohlsson.

Annons

När det gäller lekplatsen i det grönområde som kallas för Smultronstället mellan Köpingegatan och Ekevägen kan Per-Olof Ohlsson hålla med om att slitaget är ganska omfattande.

– Om jag inte har helt fel för mig så ska just den lekplatsen renoveras någon gång i höst, den har väl inte inneburit någon större attraktion för Trelleborgsborna den senaste tiden.

Åsa Meierkord

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons