Annons

Lekfullt och lärorikt på vikingarnas vis

Sommarlov betyder lekfyllda lediga dagar. Men på vikingatiden var leken ett sätt att förbereda sig för vuxenlivet.
Trelleborg • Publicerad 14 juli 2009
Foto: 
Andreas Banovna har precis vunnit i leken Dra käpp som går ut på att man sitter med fötterna mot varandra och försöker dra åt sig pinnen.Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Jakob Larsson och lillebror David Larsson gillade att skjuta med pilbåge.Foto: 
Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. Tv-spel, chatt på datorn eller skateboardåkning – så ser 2000-talets lekar ut. Men på vikingatiden ägnade man sig istället åt Dra käpp, Herre på täppan och pilbågeskytte.

– Förr var sport och lek ungefär samma sak. Det innebar en gemenskap och en träning inför vuxenlivet, berättar Peter Ross-Lindholm.

Annons

Under tisdagen ordnade han och de andra museianställda en lekdag på Trelleborgen. Förutom de tidigare nämnda lekarna kunde besökarna också gå på styltor, spela kubb och titta in i smedjan och långhuset. Men köerna var längst vid pilbågeskyttet.

– Det var det allra roligaste. Jag har provat innan, så det var inte svårt, tycker Jakob Larsson.

Han och brorsorna David Larsson och Linus Larsson kommer från Staffanstorp men bor just nu i sommarstugan i Beddingestrand. De passade också på att gå lite på styltor.

– Jag har gjort det på dagis för där hade vi styltor förr, säger David Larsson.

Fritidsbarnen på Bäckaskolan bytte också sitt vanliga schema mot vikingatida lekar under tisdagen.

Lucas Dietrichson
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons