Annons

Lekfull mässa för de yngsta

Det doftar av kanel och nejlika. Barnen ska få känna på mjuk bomull och strävt sandpapper. Det var bebisgudstjänst i Källstorps kyrka på söndagen.
Trelleborg • Publicerad 9 januari 2006
En mässa för alla åldrar, från vänster Glenn Holmgren tillsammans med Elias, Jonna och Marianne. Längre bak sitter Sara Hansen med dottern Julia i knäet. BILD: CLAES NYBERG
En mässa för alla åldrar, från vänster Glenn Holmgren tillsammans med Elias, Jonna och Marianne. Längre bak sitter Sara Hansen med dottern Julia i knäet. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Solljuset flödar in genom de välvda fönstren. Små barn sitter i bänkarna tillsammans med sina föräldrar. Julia Hansen, sex månader gammal, kom dit tillsammans med mamma Sara.

– Trevligt att det hålls en bebisgudstjänst, säger Sara Hansen.

Annons

Idén till det egensinniga evenemanget, som klassas som vanlig högmässa, riktad till de yngsta, fick Heléne Enarsson, präst i Källstorp, tillsammans med Per Engström som är församlingens organist.

– Förutom en predikan ska barnen få gå på en upptäcksfärd med sina föräldrar, för att få smaka, lukta och känna på frukter och kryddor, säger Heléne Enarsson.

Tidigare har det arrangerats musikgudstjänster för de minsta. Men det är första gången i Källstorp som en bebisgudstjänst, riktad till de dem som döptes under förra året, äger rum i församlingen.

– Man kan använda sinnena oavsett ålder, resonerar Heléne Enarsson.

Föräldrarna Marianne och Glenn Holmgren, bosatta i Stora Beddinge, kom tillsammans med lille Elias, nio månader gammal, och storasyster Jonna, 7 år.

– Det är en annorlunda form av Gudstjänst så vi kommer gärna, sade Glenn Holmgren.

Inne i sakristian var fönstret förtäckt och en synth hade placerats dit, i väntan på att barnen skulle komma in och få höra rogivande improviserade musikstycken i det mörklagda rummet med små ljusslinor hängande i taket.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons