Annons

Ledning läggs under extern lupp

En extern utredare ska gå till botten med den senaste tidens kritik mot Trelleborgs hamn och hur ledningen har hanterat interna dokument från konkurrenten CMP. Det har hamnens styrelse beslutat.
Trelleborg • Publicerad 16 augusti 2011
Foto: Eva-Lisa Svensson

Under 1,5 års tid hade Trelleborgs hamn tillgång till ett internt dokument från företaget CMP som driver hamnen i Malmö. Det kunde TA avslöja i lördagens tidning. Nu ska en extern utredning se över hur hamnens ledning har hanterat situationen.

– Det blir en revisionsbyrå eller en advokatfirma som ska hålla i utredningen. Det är inte klart vilken firma det blir. Men jag bedömer att utredningen ska börja omgående och ta ungefär 14 dagar, säger hamnens styrelseordförande Jan Isaksson (M).

Annons

Under tiden som utredningen pågår rullar arbetet i hamnen på som vanligt, enligt Jan Isaksson.

Hur ser styrelsens förtroende för hamnens ledning ut?

– Det har inte förändrats. Ledningen har fortsatt förtroende, säger Jan Isaksson.

Hamnen har sedan tidigare avtal med advokatbyrån Mannheimer Swartling, en byrå som också har en representant i hamnens styrelse. Men i fredags fattade styrelsen beslutet att utredningen om dokumenten från CMP ska skötas av en extern firma. Det säger Catherine Persson (S), vice styrelseordförande i hamnen.

– Det har förekommit viss kritik mot en utredning som Mannheimer Swartling tidigare gjort om arbetsmiljön i hamnen. Därför fattade vi detta beslut. Advokatbyrån ska så att säga inte utreda sig själva, säger Catherine Persson.

Hur ser styrelsens förtroende för hamnens ledning ut?

– Alla i ledningen jobbar kvar på sina poster.

Hur ser ditt förtroende för ledningen ut?

– Det vill jag inte kommentera förrän utredningen är klar.

Ulf Bingsgård (M) är kommunalråd i Trelleborg. Han menar att han har fortsatt förtroende för ledningen i Trelleborgs hamn och att det inte finns skäl att agera från politiskt håll.

Annons

– Detta är en intern fråga för hamnen. Ledningen har handlat skyndsamt och tillsatt en utredning, säger han.

Hur ser du på att hamnen har haft tillgång till dokument från CMP?

– Det är aldrig acceptabelt att konkurrera på ett otillbörligt sätt. Men det har hamnen, som jag förstått det, heller inte gjort. Det har rört sig om dokument som är arbetsmaterial och inte ett färdigt avtal, säger Ulf Bingsgård.

Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons