Annons

Läxhjälp försvinner från schemat i höst

Till Verkstan har eleverna på Väståkraskolan kommit för att få hjälp med undervisningen. I höst försvinner den möjligheten. Då läggs skolhjälpen ner av ekonomiska skäl.
Trelleborg • Publicerad 8 juni 2012
Foto: 
”Många är stolta över att de går till Eva”, säger Emilia Ängwall. Från vänster: Eva Hamberg, Emilia Ängwall, Ida Niehoff och Michelle Krüger.
”Många är stolta över att de går till Eva”, säger Emilia Ängwall. Från vänster: Eva Hamberg, Emilia Ängwall, Ida Niehoff och Michelle Krüger.Foto: Tom Wall

På Väståkraskolan förbereder sig eleverna inför sommarlovet. Men för några veckor sedan fick de ett tråkigt besked. Nu funderar vissa av dem på hur det ska gå i höst. Då ska stödläraren Eva Hamberg undervisa i franska istället för att hjälpa eleverna i vissa ämnen.

– Jag har specialundervisning för dem som behöver lugn och ro, har läs- och skrivsvårigheter eller kommer från något annat land. Detta har jag haft i två år nu, säger Eva Hamberg.

Annons

Eleverna är lite ledsna över beskedet. Men de som går i nian är lättade över att de har fått hjälp sista året innan gymnasiet.

– Jag har diagnosen dyslexi, så det har varit en stor hjälp för mig. Speciellt inför prov och så, säger Ida Niehoff som går ut nian nästa vecka.

Emilia Ängwall berättar om klasskompisar som har höjt sina betyg och därför kan komma in på det gymnasieprogram som de har sökt in till.

– Verkstan ger alla en ärlig chans. Det är här man får visa vad man går för, säger hon.

Eva Hamberg berättar att det ibland nästan har blivit lite av en kuratorsverksamhet. När eleverna är där blir det lätt att de pratar med henne om de har några privata problem. Mellan femton och tjugo personer har kommit till Verkstan det senaste året. Flera har besökt henne dagligen och vissa har haft stödet schemalagt.

– Jag har skrivit till politikerna, så nu är det bara att vänta. Vår rektor har själv sagt att han är rädd om verksamheten, men just nu ligger det inte på honom, säger Hamberg.

Eleverna är eniga om att det är synd att Verkstan försvinner. Framförallt för de som går i nian och ska få sina slutbetyg.

– Det är ingen som skolkar från Evas hjälp även om de skolkar från andra lektioner. Här är så roligt att vara, säger Michelle Krüger.

Sanna Wahanta
Madeleine Gripsten
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons