Annons

Lättare få bostad med nytt avtal

Varje år ska Trelleborgshem tillhandahålla tolv lägenheter till personer som har svårt att få hyreskontrakt på egen hand. Efter 18 månaders prickfritt boende ska hyresgästerna ta över sitt boende.
Trelleborg • Publicerad 21 augusti 2014
Trelleborgshem förbinder sig att tillhandahålla tolv lägenheter om året för "bostadssociala ändamål".
Trelleborgshem förbinder sig att tillhandahålla tolv lägenheter om året för "bostadssociala ändamål".Foto: Foto: Tom Wall

Det är innehållet i ett samarbetsavtal om bostäder för "bostadssociala ändamål" mellan kommunens socialförvaltning och det kommunala bostadsbolaget Trelleborgshem.

– Vi har alltid haft ett samarbete men inget skriftligt avtal. Det har byggt på personliga relationer, säger Sara Åhlander, tillförordnad förvaltningschef på socialförvaltningen.

Annons

Tidigare har antalet lägenheter som Trelleborgshem ska tillhandahålla för bostadssociala ändamål varit lite flytande, men nu har det spikats till tolv om året.

– Det är det antal som vi bedömer att vi behöver, och som Trelleborgshem bedömer att de kan tillhandahålla. Men självklart kommer vi inte att använda alla om vi inte behöver det. På samma sätt så kan Trelleborgshem ge oss fler lägenheter om det finns behov men de är inte skyldiga att göra det, säger Sara Åhlander.

De som kan bli aktuella för en lägenhet är till exempel personer inom LSS som behöver stöd i sitt boende. Det kan också röra sig om personer som haft problem med missbruk och av den anledningen har svårt att få ett förstahandskontrakt.

Socialförvaltningen kommer till en början att stå som förstahandshyresgäst. Om boendet fungerar prickfritt efter 18 månader ska den som bor kunna ta över förstahandskontraktet.

– Vi har satt tiden till 18 månader eftersom det är den tid det normalt tar att få en lägenhet hos Trelleborgshem. Ingen ska gå före i kön, säger Sara Åhlander.

Enligt avtalet ska lägenheterna för bostadssociala ändamål spridas jämnt över staden.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons