Lasarettssängar till Kammarrätten

Arbetsmiljöverket har överklagat länsrättens beslut från i våras då man avgjorde att Trelleborgs lasarett bara skulle betala ett vite à 30 000 kronor för att man vid 15 tillfällen inte haft minst 80 centimeters avstånd mellan sängarna.
Trelleborg • Publicerad 30 augusti 2002

Arbetsmiljöinspektionen yrkade vite om 30 000 kronor per säng där man haft mindre än minimiavståndet. Det skulle ge ett vite om 450 000 kronor för Trelleborgs lasarett. Dessutom hade arbetsmiljöinspektionen under samma period inspekterat Ystads lasarett och Universitetssjukhuset i Lund. Totalt skulle vitena för Region Skåne sluta på 2,1 miljoner kronor. Hösten 1999 minskades antalet vårdplatser från 108 till 104 på Trelleborgs lasarett. Efter det kunde det hända att antalet platser inte räckte till längre. Patienter skickades då till Ystads lasarett eller till MAS i Malmö. Men i januari 2001 fungerade det inte längre. Ystads lasarett och MAS var också överbelagda. Den 29 januari i fjor inspekterade Arbetsmiljöinspektionen Trelleborgs lasarett och hittade 114 patienter på 104 vårdplatser. Avdelning 2 och 3 hade satt in en femte säng i fyrbäddsrummen. På morgonen 18 april var det dags igen, 112 patienter på 104 platser. Totalt gav Arbetsmiljöinspektionen vitesföreläggande i 15 fall då det inte fanns 80 centimeter runt om sängen där personalen kunde arbeta. Vitesbeloppet var 30 000 kronor per felplacerad säng, totalt 450 000 kronor. I Skåne hittade Arbetsmiljöinspektionen 71 felplacerade sängar, därav vitesbeloppet på 2,1 miljoner kronor. Länsrätten utdömde bara ett vite för alla 15 sängarna i Trelleborg. Domstolens skäl var att alla överträdelserna anmäldes i klump och att man därför såg alla sängarna i klump som ett brott mot reglerna. Däremot hade man ingen invändning mot vitets storlek. Länsrätten baserade sin dom helt på tekniska skäl, att alla anmälningar skett i klump. Arbetsmiljöverket nöjde sig inte med länsrättens dom utan överklagade till Kammarrätten i Göteborg som nu beslutat att pröva ärendet.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.