Lasarettet värnar om jämställdheten

Jämställdheten på Trelleborgs lasarett vinner mark. Nu har man fastställt en rad aktiviteter i en handlingsplan som ska främja jämställdheten.
Trelleborg • Publicerad 26 februari 2003

- Det är en vettig och jordnära plan som är förankrad i verkligheten. Den är tänkt att fungera ute i verksamheten med chefer och anställda. Ur vårdförbundets synpunkt är vi nöjda, säger Hans Lindborg, facklig företrädare på intensivavdelingen på Trelleborgs lasarett. Region Skåne fick under fjoråret hård kritik för bristande jämställdhetsarbete. En revisionsbyrå genomförde en granskning och när det gäller chefsbefattningar var kvinnorna underrepresenterade. Samtidigt var löneskillnaden särskilt markant för de kvinnor som trots allt nått en chefsposition. Granskningen visade även att arbetet med jämställdhetsplaner var eftersatt. Trots kritiken har arbetet med jämställdhet inom regionen gått framåt. Bland annat har man genomfört lönekartläggningar och analys för att klargöra förekomsten av osakliga löneskillnader. På lasarettet i Trelleborg inledde man arbetet med att ta fram en jämställdhetsplan under förra året och i december 2002 fastställdes planen. I samband med jämställdhetsplanen har man även tagit fram en konkret handlingsplan, där man radar upp ett antal åtgärder som ska genomföras under 2003/2004. Bland annat ska man genomföra utbildningar i jämställdhet för chefer och representanter för lasarettets samverkansgrupper. Man har även satt upp en ambition att underlätta för anställda att förena förvärvsarbete med föräldraskap. - Det handlar om att få in det som en naturlig del i alla delar av verksamheten. Man ska ta med jämställdhetsperspektivet i allt från när man inhandlar utrustning till nyrekrytering, säger personalchef Carina Wirth på Trelleborgs lasarett.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.