Annons

Lasarettet slopar förmån

Trelleborgs lasarett profilerar sig som ett hälsofrämjande sjukhus. Samtidigt skär man ned friskvårdsförmånerna för de anställda.
Trelleborg • Publicerad 17 november 2003

Från och med årsskiftet slopas subventionerna för flera av de fysiska aktiviteterna som personalen ägnar sig åt på fritiden. Beslutet får frän kritik från flera av de anställda. - Vi har inte råd. Trivselkvällarna, med bland andra Adde Malmberg, blev för dyra. Dessutom tror jag att vi når fler från personalen om vi avvecklar den rabatt som ges fram till årsskiftet och satsar på andra projekt, säger Annika Thunander, projektsekreterare på sjukhuset. Hittills har lasarettet betalat 20 procent av terminskorten för de som varit med i sjukhusets friskvårdsgrupp Kondis, vare sig det har gällt gym, simning, friskis och svettis eller innebandy. Besvikelsen över beslutet att ta bort subventionen går inte att ta miste på. Särskilt när lasarettsledningen i förra veckan berättade att lasarettet numera tillhör Health Promotion Hospital, ett hälsofrämjande sjukhus, medlem i WHO, Världshälsoorganisationen och ska därmed arbeta för att få en friskare personal. Bland annat ska man arbeta fram strategier för att få fler att sluta röka. Kostnaden för medlemskapet: 12 000 kronor. - Det är fel och motsägelsefullt, snudd på löjeväckande att ta bort rabatten som vi får när vi utövar fysiska aktiviteter. Sedan rabattsystemet infördes har jag motionerat mera än tidigare. Själv går jag på gym, säger en anställd på lasarettet som vill vara anonym. I dag är 390 av sjukhusets 750 medarbetare med i friskvårdsgruppen Kondis, som funnits sedan 1996. Medlemsavgiften är 100 kronor. - Jag kan förstå de negativa reaktionerna. Men vi måste ta fasta på att Kondis är inne i en ny fas och att vi hoppas få fart på fler med hjälp av de projekt som Annika Thunander dragit igång, säger Karin Jonsson, ordförande i Kondis. Annika Thunander förklarar att det finns förutsättningar att få ett framgångsrikt resultat nu när Trelleborgs lasarett blivit hälsofrämjande. - Förklaringen till att vi nu tvingas ta bort den 20 procentiga rabatten är att de trivselkvällar som vi tidigare har haft, med bland andra Adde Malmberg och Jan-Boris Möller, blev alldeles för kostsamma. Dessutom vill vi nå fler i fortsättningen, inte bara medlemmarna i Kondis - utan alla som jobbar på lasarettet, säger hon.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons