Annons

Lasarettet missade allvarlig hjärtsjukdom

74-årige Curt Falkman från Trelleborg skickades hem från akutmottagningen i Trelleborg trots att han led av hjärtinfarkt.
Trelleborg • Publicerad 26 juli 2007

Infarkten konstaterades dagen därpå på Ängelholms lasarett. Då hade Curt Falkman haft infarkten i ett dygn. Nu anmäler han akutmottagningen i Trelleborg till socialstyrelsen.

– Jag tycker de verkar ha konstiga rutiner, säger Curt Falkman.

Annons

Curt Falkman drabbades för två år sedan av förmaksflimmer och hjärtinfarkt och går sedan dess på hjärtmedicin. Därför blev han orolig när han för ett par veckor sedan fick besvärande hosta, kraftig trötthet och 39,5 graders feber i flera dygn.

Natten till den 14 juli kände Curt Falkman sig sämre. Han ringde akutmottagningen i Trelleborg som bad honom komma dit tre timmar senare. Den enda fråga som ställdes till Curt Falkman var huruvida han hade ont när han andades, vilket han inte hade.

När Curt Falkman kom till akuten och berättade om sina symptom blev han hemskickad. Sköterskan sa åt honom att avvakta och kontakta vårdcentralen ifall febern inte gått ned inom fem dagar.

– Ingen frågade efter mitt namn, personnummer eller ifall jag haft hjärtproblem tidigare. Hade de gått in i mina sjukjournaler på datorn hade de sett att jag var hjärtpatient, säger Curt Falkman.

Samma kväll var Curt Falkmans dotter på besök. Hon blev orolig över sin fars tillstånd och kontaktade på söndagsmorgonen lasarettet i Ängelholm, där hon bor. Personalen där ansåg att Curt Falkman borde komma dit varpå dottern hämtade sin far och körde honom till Ängelholm.

I Ängelholm togs ett EKG, under vilket det konstaterades att Curt Falkman hade haft hjärtinfarkt sedan lördagen. Han blev omedelbart inlagd och transporterades följande tisdag till lasarettet i Lund för kärlkrampsröntgen.

På onsdagen behandlades Curt Falkman med så kallad ballongutvidgning i två kranskärl och mår nu bättre än på länge.

– Innan hade jag ont bara av att gå i trappor, det har jag inte nu, säger Curt Falkman.

Men han är arg över behandlingen på akuten i Trelleborg som han menar varit både arrogant och nonchalant.

– Man kan i alla fall kolla upp vem det är som står där och inte bara hänvisa till att man ska vänta i fem dagar och sen kontakta vårdcentralen, säger Curt Falkman.

Annons

Anders Strömquist är ställföreträdande sjukhuschef på Trelleborgs lasarett. Han säger att sjukhuset ska utreda händelsen internt.

– Om det förhåller sig som mannen säger är det djupt beklagligt. Vi har lämnat över anmälan till vår chefsläkare som ska starta en utredning, säger Anders Strömquist.

Anders Strömquist menar att personalen alltid ska fråga efter patientens identitet när de söker vård.

– Självfallet ska det göras. Men vad som skett i det här fallet vet vi inte eftersom vi inte pratat med dem som arbetade då, säger han.

Andreas Mårtensson

0410-545 27

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons