Lasarettet kritiseras efter dubbelt amputerat ben

En diabetessjuk man fick sitt ben amputerat två gånger på grund av bristande rutiner på Trelleborgs lasarett. Det slår Socialstyrelsen fast i ett beslut.
Trelleborg • Publicerad 23 november 2010

Det var dåvarande chefsläkaren Peter Jerntorp som anmälde händelsen till Socialstyrelsen. Patienten hade fått sitt underben amputerat på grund av ett infekterat sår och flyttades från ortopediska kliniken i Malmö till medicinavdelningen på Trelleborgs lasarett. Efter en felaktigt utförd behandling med silikonhylsa på lasarettet fick benet amputeras ytterligare en gång.

Socialstyrelsen påpekar flera brister i hur fallet hanterades. De riktar kritik mot att den patientansvarige på medicinavdelningen inte såg till att man hade den kompetens som krävdes för eftervård. Avdelningen saknar kompetens för vård av patienter som ska bli protesbärare. Personalen saknade även rutin för behandling med silikonhylsa. Socialstyrelsen riktar även kritik mot den patientansvarige på ortopediska kliniken i Malmö, för att denne inte i tillräcklig omfattning såg till att patienten fick den eftervård som krävdes.

Medicinkliniken identifierar själv problemet med att det inte finns rutiner för var amputationspatienter som bor i Trelleborg ska få eftervård. Trelleborgs Allehanda sökte under gårdagen Peter Jerntorp utan framgång. Han kommenterade dock händelsen i Trelleborgs Allehanda i april i år, efter anmälan. Han påpekade då att det saknades både kompetens, vana och tydliga instruktioner i fallet. Efter anmälan beslutades det att alla amputationspatienter ska vårdas på ortopedavdelningen i Malmö.

Anna Thulin
Karin Lennebo
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.