Annons

Lasarettet kapar vårdköerna

Lasarettet i Trelleborg har kortat vårdköerna avsevärt. Från att precis ha klarat vårdgarantin för drygt ett år sedan är nu väntetiden för majoriteten nere på 60 dagar. Kardiologen är en av de avdelningar som kortat väntetiderna mest.
Trelleborg • Publicerad 29 april 2011
En av dagens patienter är Bertil Bruhn. Hjärtsystern Caroline Dunér håller på att undersöka honom när Mårten Ahlström tittar in. – Kardiologen är verkligen bra här i Trelleborg. Jag är väldigt tacksam för att de följer upp och kallar till undersökningar, säger Bertil Bruhn.
En av dagens patienter är Bertil Bruhn. Hjärtsystern Caroline Dunér håller på att undersöka honom när Mårten Ahlström tittar in. – Kardiologen är verkligen bra här i Trelleborg. Jag är väldigt tacksam för att de följer upp och kallar till undersökningar, säger Bertil Bruhn.Foto: Albin Brnmark

Det vinnande konceptet handlar om fokus på tillgänglighet. De statliga medlen från kömiljarden har också hjälpt till.

– Under ett par års tid har vi på ett helt annat sätt än tidigare gått igenom våra kölistor. Vi har också identifierat småmoment som egentligen inte tillför patienterna något och kunnat ta bort dem och därigenom frilägga tid, berättar sjukhuschefen Magnus Heiman.

Annons

För ett år sedan låg man på en kötid precis inom ramen för vårdgarantin, alltså en väntetid på 90 dagar. Nu får 90 procent av patienterna läkartid inom 60 dagar.

– Vi jobbar tydligare. Alla medarbetare med egna mottagningar har också ett individuellt avtal med sin chef. Det har lett till en dramatisk förändring av siffrorna.

Den fina statistiken handlar endast om nybesöken men även när det gäller återbesöken är man på god väg att korta kötiderna.

– Vi har tidigare haft problem och stora ryggsäckar när det gäller återbesöken. De ryggsäckarna har efter våra nya rutiner och hårt arbete också krympt avsevärt, säger Magnus Heiman.

Varför har man inte arbetat på detta vis tidigare och haft som övergripande mål att korta kötiderna?

– Jag kan inte ge någon riktigt bra förklaring till varför. Det handlar om fokusering på vissa saker i vårdproduktionen. Denna typ av processarbete tar också lång tid.

De områden där lasarettet gjort störst framsteg är reumatologi (reumatiska sjukdomar), kardiologi (hjärtsjukdomar) och neurologi (sjukdomar i nervsystemet).

– När det gäller just internmedicin har vi gjort några ordentliga resor. För bara ett år sedan fick ungefär hälften av kardiolog- och neurologpatienterna tid inom 90 dagar. Idag kan kardiologen ta emot 100 procent och neurologen 90 procent av patienterna inom 60 dagar.

Läkaren Mårten Ahlström är hjärtspecialist i Trelleborg. De kortare kötiderna märks påtagligt i hans dagliga arbete på kardiologen.

– Framförallt är det mycket färre patienter som ringer. Eftersom alla kommer hit i tid och får behandling och eventuella recept så behöver de inte ringa, det frigör tid, berättar han.

Annons

Mårten Ahlström har, liksom sjukhuschefen, ingen direkt förklaring till varför man inte kunnat korta köerna tidigare. Han är dock inne på samma spår som sin chef.

– Sjukvården är stor och förändringar tar oerhört lång tid, det kan vara en förklaring, säger han.

Hjärtteamet består av tre läkare och tre hjärtsystrar. I september får man ytterligare förstärkning. Då ska en fjärde läkare anställas vilket kan leda till ännu kortare vårdköer.

Louise Löfgren
Oskar Forsberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons