Annons

Lasarettet hjälper regionen med köerna

För bara ett år sedan var köerna hos logopedmottagningen på lasarettet i Trelleborgs årslånga. Extra resurser har löst problemen och nu ska mottagningen hjälpa resten av Region Skåne att minska köerna när det gäller att ställa dyslexidiagnoser.
Trelleborg • Publicerad 2 september 2009

TRELLEBORG. Upp emot två år har barn och ungdomar i Trelleborg, Vellinge och Svedala fått vänta på att få en utredning om dyslexi. Men nu håller logopedmottagningen på Trelleborgs lasarett vårdgarantin om max tre månaders väntetid innan utredning.

– Vi har satt in extra resurser och sedan i våras håller vi köerna nere, säger verksamhetschefen Anitha Algotsson.

Annons

Nu har det blivit beslutat att mottagningen får behålla sina extra resurser i form av två vikarier under resten av året. På så sätt förväntas de avlasta andra logopedmottagningar i Skåne.

– Vi räknar med att göra 120 utredningar åt regionen under hösten. Det kommer inte att påverka vår egen kö, säger Anitha Algotsson.

När det gäller patienter ur det egna upptagningsområdet gör mottagningen i Trelleborg 200-250 utredningar om året.

Att köerna under något år varit så långa ser Anitha Algotsson flera orsaker till. Hon pratar dels om att skolorna skickar in fler remisser om utredningar eftersom massmedia börjat uppmärksamma dyslexi, dels att mottagningen har ett stort upptagningsområde.

– I vårt området bor ungefär 22 000-23 000 barn och ungdomar, som utgör den största delen av våra patienter.

Eventuellt kan logopedmottagningen i Trelleborg fortsätta med att göra utredningar av patienter åt andra upptagningsområden i regionen även under 2010.

– Jag hoppas att vi kan få ett utökat uppdrag, säger Anitha Algotsson.

Lucas Dietrichson
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons