Lasarettet fylls upp

På fredagen fylldes Trelleborgs lasarett igen av patienter. Ambulanser och vårdtaxi körde i skytteltrafik mellan Universitetssjukhuset MAS i Malmö och de lasarett som varit uttagna i strejk. Omkring 80 patienter skulle komma till Trelleborgs lasarett.
Trelleborg • Publicerad 2 maj 2008
Foto: 
Omkring 80 patienter flyttades på fredagen från Universitetssjukhuset MAS i Malmö till Trelleborgs lasarett. På måndag klockan 12 bryter sjuksköterskestrejken ut på UMAS. Bild: Tomas Nyberg
Omkring 80 patienter flyttades på fredagen från Universitetssjukhuset MAS i Malmö till Trelleborgs lasarett. På måndag klockan 12 bryter sjuksköterskestrejken ut på UMAS. Bild: Tomas NybergFoto: 

- Det är många patienter som kommer, säger Magnus Heiman, chefsläkare på Trelleborgs lasarett. Vi fyller näst intill sjukhuset.

På Umas öron-näsa-hals-klink slussade man sex patienter under fredagen.

- De flesta av dessa är strokepatienter som redan flyttats en gång från Trelleborg och nu ska tillbaka, berättade sektionschef Eva Lindkvist.

På fredagen klockan åtta upphörde sjuksköterskestrejken i Trelleborg och på måndag klockan 12 börjar den i Malmö. Då ska Trelleborgs lasarett ta emot patienter från Malmö. Det finns risk för stora patientflöden, särskilt när Umas stänger på måndag. I Malmö har det visat sig att patienter som kommer till akutmottagningen läggs in i större utsträckning än tidigare, de är sjukare.

- Vi riskerar också stora flöden till akuten, säger Magnus Heiman. Vi för stöttning från Malmö. Jourläkarcentralen kommer att förstärkas och från och med måndag klockan åtta kommer vi att ha en ortopedisk akutmottagning med ett par av de ortopeder som annars skulle gjort planerade operationer. Detta innebär att patienterna kan söka sig till Trelleborgs lasarett på samma sätt som före strejken.

Totalt är det 250-300 patienter som ska föras över från UMAS till sjukhusen i Trelleborg, Ystad och Helsingborg. Personal från UMAS kommer att följa med patienterna.

Ett vanligt uttryck är att strejken inom den offentliga vården innebär att arbetsgivaren sparar pengar men det håller inte Magnus Heiman med om.

- De medför förlängda vårdtider, ökade köer och på sikt ökade kostnader, säger han.

På vårdcentralerna i Trelleborg har ett ökat tryck på akutpatienter märkts, om än i liten grad.

- Pressen har varit något högre de senaste dagarna. Men vi är inte utarbetade. Det verkar som att folk har bidat sin tid, säger Christian Silow, verksamhetschef på Fagerängens vårdcentral.

Sofia Bergström sofia.bergstrom@allehandasyd.se
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.