Annons

Lasarettet bäst hygien i Skåne

De sätter upp håret, tar av ringarna och håller koll på varandra. Det är hemligheten bakom att Trelleborgs lasarett ligger i topp vad gäller hygien.
– Du skulle se hur mycket bakterier man kan se om man odlar på en ring. Eller en hårsnodd som man ibland har i håret och sedan, plötsligt, sitter den på armen, säger Gunilla Hedgard, hygienombud och undersköterska på lasarettet i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 17 juni 2011
Det är inte bara att ta på lite handsprit. Gunilla Hedgard visar att det gäller att ta mycket sprit, gnida in den ordentligt mellan fingrarna och ända upp på armen. Mona Lindqvist tar lite extra.
Det är inte bara att ta på lite handsprit. Gunilla Hedgard visar att det gäller att ta mycket sprit, gnida in den ordentligt mellan fingrarna och ända upp på armen. Mona Lindqvist tar lite extra.Foto: Claes Nyberg

Hon är engagerad och det är den här attityden som gjort att Trelleborgs lasarett flera gånger under de senaste åren utmärkt sig som bäst i klassen på att hålla god hygien. I dagarna presenterade SKL, Sveriges kommuner och landsting, en undersökning där Trelleborgs lasarett placerade sig bäst i Region Skåne. Nu gällde det hygienrutiner och hur stor andel av patienterna som drabbas av en vårdrelaterad infektion.

– Jag ser det som ett tecken på att vårt arbete fungerar väl. Förklaringen till att det går så bra är att personalen ute på avdelningarna driver det här, puffar på varandra och är engagerade, säger sjukhuschef Magnus Heiman.

Annons

Det handlar om att sätta upp långt hår, använda kortärmad arbetsklädsel och ta av ringar. Handsprit före och efter kontakt med patienter, att använda förkläde och handskar och bra städrutiner är andra viktiga delar av arbetet.

– Vi har arbetat mycket med våra rutiner. Det är viktigt att få in det i ryggmärgen, säger Gunilla Hedgard.

Det var när vinterkräksjukan härjade för några år sedan och lasarettet tvingades stänga en avdelning som personalen verkligen fick upp ögonen för hur viktigt det är att arbeta aktivt för en god hygien.

– Vi började fundera på vad vi kunde göra åt det. Vi började informera och prata om det här, säger Gunilla Hedgard.

Att Trelleborgs lasarett är förhållandevis litet gör det lättare att informera och kontrollera menar avdelningschef Mona Lindqvist. Numera hålls ett test i ämnet hygien en gång om året för personalen på sjukhuset, den som klarar får ett hygienkörkort. Och det måste alla ha.

– Alla har blivit mycket mer medvetna om vilka konsekvenser det kan få om hygienen brister. Vi är mer uppdaterade och vet direkt hur vi ska ta hand om patienten oavsett vilken infektion hon eller han har, säger Mona Lindqvist.

Martin Strandberg
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons