Läs Jannas uppsats här

Hur stor roll spelar FN:s organisation egentligen för världen? Hur hade världen sett ut om vi inte hade haft FN? Detta är frågor som man länge kunnat fundera på. Enligt mig är FN den enda anledningen till att vi har en hel värld kvar.
Trelleborg • Publicerad 11 april 2008

Det är väldigt svårt för mig att tänka på en värld utan FN:s organisation, därför att den har funnits ända sen jag föddes och mycket längre än det.

Namnet FN, Förenta Nationerna står för exakt vad de gör. De förenar våra nationer och skapar en bättre värld. Det är en mycket svår uppgift de har och även om de inte har lyckats till hundra procent med sitt mål att förena alla världens nationer, så tycker jag de har gjort ett väldigt lyckat jobb än så länge. Ända sen FN bildades 1945 så har vi ändå haft krig men något nytt världskrig har vi inte behövt uppleva. Detta tycker jag för mestadels är FN:s förtjänst, men det finns nog många som inte håller med mig om att FN är nödvändigt och att vi hade klarat oss utan det. Utan FN så är jag ganska säker på att det hade blivit ett tredje världskrig. Om det blivit ett tredje världskrig tror jag det hade kunnat vara en stor anledning till världens undergång med tanke på att vi har så väl utvecklad vapenindustri.

Ett nytt världskrig hade inte bara skadat vår jord utan befolkningen hade nog minskat drastiskt.

Som jag skrev innan tycker jag att FN har en stor förtjänst när det gäller världens fred och att utan FN hade inget varit som det är nu, det håller jag fast vid. Men såklart är inte FN den enda faktorn till freden. För om världens stater inte hade varit samarbetsvilliga så hade det ju inte funnits mycket fred eller någon FN organisation. FN är ju uppbyggd av stater från hela världen.

FN har idag 191 medlemsländer. Den 28 juni 2006 blev Montenegro upptaget som den senaste medlemmen. Av världens 193 självständiga stater är det endast Vatikanstaten som inte är medlem i FN.

Svält är ett stort problem runt om i världen, och det är en av de största utlösande faktorerna till världens krig.

Folk världen över engagerar sig och hjälps åt för att fixa problemet. Men fortfarande är det inte löst.

FN:s huvuduppgift är att tänka på att skapa fred världen över. Men det gäller inte bara att förhindra krig utan de försöker sätta stopp för mycket annat också, t ex stoppa våldet i hemmen, stoppa barnarbete.

FN bestämmer också olika dagar, månader, år och årtionden då man ska tänka på något/någon speciell. Några exempel på dagar är, Internationella kvinnodagen, Internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering.

Min sammanfattning av detta och svar på frågan, är att jag tycker FN är en bra och behövd organisation som får folk att bry sig mer om världen och att hjälpa andra. Även om de inte har lyckats stoppa krig helt och hållet så tycket jag att de har gjort ett bra jobb, och om det fortsätter som de gör nu tror jag att de kan få krig att upphöra. Men för att lyckas med det så måste de få hela världen att vilja samarbeta.

Janna Larsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.