Lars Mikkelä blickar framåt
Han halkade in i politiken genom ett telefonsamtal efter valet 2002. Sedan dess har han lurat i den politiska vassen för att nu bli en av de mest inflytelserika politikerna i Trelleborg.
När Lars Mikkelä (M) berättar om sin politiska bakgrund handlar det varken om idogt arbete i ungdomsförbund, årliga sittningar på kongresser eller fotarbete i den lokala styrelsen.
– Efter valet 2002 fick jag fick ett telefonsamtal. Jag tror det var Staffan Cederö som frågade om jag ville jobba politiskt. Han och de andra i Moderaterna hade väl snappat upp att jag hade ett intresse, säger Lars Mikkelä.
Det var i Trelleborgs företagarnätverk och på företagarklubbens möte som Lars Mikkelä först fick en arena för sina synpunkter. Där träffade han politiker som han kunde diskutera lokala frågor med. Men politiskt aktiv var han inte, inte mer än att han var medlem i Moderaterna. En politisk karriär hade han aldrig ens funderat på.
– Det var svårt att tänka mig själv som politiker. ”Är jag politiker?” kan jag ibland fråga mig själv fortfarande. Men det är något man får stå för mer och mer.
Lars Mikkelä växte upp som en av sex bröder i en villa på Stavstenvägen i Trelleborg. Efter att ha utbildat sig till elektronikingenjör började han jobba på Trelleborg AB som teknisk säljare. En internannons på företaget lockade honom att gå vidare till att jobba med datautveckling, och för 20 år sedan startade han eget företag i branschen.
Parallellt med det började han läsa på högskola. Nationalekonomi, juridik och musikhistoria i Växjö, Lund och Malmö, men någon examen hann det aldrig bli.
– För att kunna ta en examen måste man studera på heltid, och det har jag aldrig haft möjlighet att göra eftersom jag haft mitt företag.
Företaget började med inriktning på systemutveckling och programmering, men blev efter hand mer inriktat på undervisning i olika dataprogram för företag och organisationer. Det var då som Lars Mikkelä intresse för utbildningsfrågor började växa.
Första uppdraget var i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden mellan 2002 och 2006. Sommaren 2006 blev han i elfte timmen plötsligt kommunalrådskandidat till partiets förstanamn, Ulf Bingsgård (M). Mikkelä annonserade sin kandidatur på en presskonferens om partiets valprogram.
– Det fanns några som tyckte att jag skulle ha den rollen och det är alltid smickrande när folk tycker att man kan ta sig an ett större uppdrag. Jag har sällan backat när jag fått chansen.
Men redan dagen efter drog han tillbaka sin kandidatur.
– Vi hade en intern diskussion och Ulf fick uppdraget. Och för min del handlade det om att acceptera det eller hoppa av. Man jag ville vara aktiv och då får man acceptera de förutsättningar som finns. Jag och Ulf har ett gott samarbete.
Medan flera av de moderater som var aktiva då och som förordade Lars Mikkelä som kommunalrådskandidat har försvunnit, så har Lars Mikkelä stigit i graderna i partiet. Efter valet -06 tog han plats i kommunstyrelsen och blev vice ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Inför valet i höstas stod Lars Mikkelä på plats nummer tre på partiets fullmäktigelista, och har nu blivit ordförande i den nya bildningsnämnden med ansvar för hela utbildningsverkamheten i kommunen, från förskola till Söderslättsgymnasiet och Komvux.
Lars Mikkelä tror på konkurrens inom skolområdet, och vill därför öppna för fler friskolor i kommunen. Men han medger att det är en svår balansgång att samtidigt göra den kommunala skolan så bra som möjligt.
– Med fler aktörer skapar man valfrihet. Man ska kunna välja den utbildning som passar en bäst. Samtidigt har vi naturligtvis ansvar för de skolor som finns här, men huvuduppdraget måste vara att trelleborgarna ska få en bra utbildning. Jag tror att Söderslättgymnasiet blivit bättre av konkurrensen, och man har också fått tillbaka en hel del elever.
Målen och ambitionen i skolan måste också höjas, anser Lars Mikkelä.
– En av faktorerna för framgång är att ha höga ambitioner. Alla kan bli behöriga till gymnasiet, blir de inte det så har vi inte hittat de rätta verktygen.
Efter nyår tillträdde Lars Mikkelä som ordförande i bildningsnämnden. Veckorna innan var turbulenta, då TA avslöjade att han under den gångna mandatperioden tagit ut ersättning för förlorad arbetsinkomst fast han inte tjänat tillräckligt i sitt företag för att vara berättigad till det.
Mikkelä betalade tillbaka det han hade tagit ut för mycket, cirka 50 000 kronor, men trots det följde polisanmälningar och spridda kommentarer om avgång och time-out på TA:s nättidning. Men Lars Mikkelä inga tankar på att ta time-out.
– Nej, egentligen inte. Jag kände ett så pass stort intresse för att gå igång med det här uppdraget och göra det bästa för barn och ungdomar i kommunen. December var en intensiv förberedelseperiod och det hade känts oansvarigt att inte fullfölja det.
Att två av polisanmälningarna kom från en partikamrat och en före detta partikamrat vill han inte kommentera.
– Jag vill inte rota i det, jag behöver energin till att göra det bästa jag kan i det här uppdraget. Jag vill se framåt.