Annons

Larm om influensa oroar patienterna

Nya doser influensavaccin har beställts till vårdcentralerna efter förra veckans varning om att smittan börjar spridas.
– Varje gång media skriver om influensan hör folk av sig, säger Tommy Hansson, verksamhetschef på Centrumkliniken.
Trelleborg • Publicerad 2 februari 2012
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Det var i slutet av förra veckan som smittskyddsläkarna i Region Skåne varnade för att årets influensavåg sakta men säkert börjar byggas upp. Kulmen väntas om ungefär en vecka.

– Redan i måndags hade vi några patienter som hörde av sig till oss med frågor. Så blir det alltid när media rapporterar om influensan, säger Tommy Hansson.

Annons

På Centrumkliniken vaccinerade man mot influensan under mitten av oktober till mitten av december. Enligt verksamhetschefen var det något färre som tog sprutan än tidigare år, cirka 600-700 personer.

– Vi har inget mer vaccin hemma, men har beställt mer och hoppas kunna vaccinera mot slutet av den här veckan. Dock är det restat hos fabriken så vi vet inte när vi får det, säger Tommy Hansson.

Han menar att oktober-december är bästa tiden att vaccinera sig eftersom man då nästan garanterat hinner få sprutan innan sjukdomen börjar bryta ut. Det är dock inte för sent att göra det nu.

– Så länge man känner sig frisk och inte har några symptom kan man vaccinera sig, säger Tommy Hansson.

En rundringning till de andra vårdcentralerna i kommunen visar att influensalarmet väckt ungefär samma reaktioner där.

– Vi har fått en del frågor om ifall vi ska fortsätta att vaccinera och efter att ha pratat med Smittskyddsinstitutet har vi bestämt oss för att göra det i alla fall fram till vecka 8-10, säger Hanna Ek Landin, sjuksköterska på Fagerängens vårdcentral.

Dock verkar inte speciellt många Söderslättsbor ha insjuknat. Ingen av vårdcentralerna som TA har pratat med har haft några konstaterade fall av influensa hittills.

Louise Löfgren
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons