Annons

Lärlingar hoppas på jobb

Lukten som sticker i näsan och pendlingsavståndet avskräcker inte de nya lärlingarna på Ugglarps slakteri. Sex killar från Trelleborg började i veckan på en 20 veckor lång slaktarutbildning och de hoppas nu på att bli anställda på slakteriet.
Trelleborg • Publicerad 10 oktober 2009
Foto: 
Robin Vandling, Martin Sjölin, Tobias Nilsson, Dan Jensen, Tobais Nilsson, Christoffer Wigren och Robin Roth trivs allihop bra med utbildningen och sina nya arbetskamrater.
Robin Vandling, Martin Sjölin, Tobias Nilsson, Dan Jensen, Tobais Nilsson, Christoffer Wigren och Robin Roth trivs allihop bra med utbildningen och sina nya arbetskamrater.Foto: 
Foto: 
Eva Chelbat som är praktiksamordnare på Navigtorcentrum och Arbete och Försörjning hoppas att det kan bli fler omgångar av lärlingsutbildingen.
Eva Chelbat som är praktiksamordnare på Navigtorcentrum och Arbete och Försörjning hoppas att det kan bli fler omgångar av lärlingsutbildingen.Foto: 

UGGLARP. På Ugglarps slakteri har metoden med lärlingsutbildning använts i ett år. Samarbete med en skola i Malmö och Svedala kommun har gett tre före detta lärlingar fast anställning. När nu också Trelleborg har inlett ett samarbete med slakteriet är det Navigatorcentrum och Arbete och Försörjning som representerar kommunen. Sex personer av totalt tolv sökande har valts ut genom intervjuer och CV. Enda kraven har varit att man är arbetslös och 18-30 år.

– Det är alltid svårt att välja ut vem som ska få vara med. Alla vill ju ha jobb, men man måste ta reda på om det verkligen är det här jobbet de vill ha, säger Peter Mårtensson som är handledare för de sex lärlingarna.

Annons

Tanken är att de under 20 veckor ska få lära sig grund- samt butiksstyckning. Om de sedan klarar sitt arbetsprov får de tre månaders praktik. Förhoppningen är sedan att den ska övergå i en anställning som till att börja med är en lärlingstjänst. Totalt tar det ungefär ett och ett halvt år innan de når full lön, menar platschefen Anders Lundbladh.

– Målet är ju att ta hand om alla som vi tar in i de här projekten men vi garanterar inte någon ett jobb, säger han.

Det hoppas dock de sex killarna som började i måndags på trots att de flesta inte hade en tanke på att bli slaktare innan lärlingsutbildningen startade.

– Jag var yrkesfiskare innan, men det funkar inte att försörja sig på, säger Tobias Nilsson.

Att även styckarbranschen är tuff, med ett minskande antal slakterier i landet, är inget som bekymrar honom. Christoffer Wigren är också fast besluten att stanna kvar på Ugglarps.

– Jag har praktiserat och jobbat lite överallt innan men aldrig hittat rätt. Det här känns bra redan efter första veckan, säger Christoffer Wigren.

Johan Silfversten Bergman
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons